Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2008

Σφηνάκια για Σιδενόρ, Αlapis, Σαράντη & Ορκωτούς

Σφηνάκια για Σιδενόρ, Αlapis, Σαράντη & Ορκωτούς
ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ: Μόνο με απολυτήριο… Λυκείου; Πλάκα μας κάνουν μου φαίνεται. Ακόμη και σήμερα έχουμε αρκετά προβλήματα σε ό,τι αφορά τον σωστό έλεγχο των εταιριών (κυρίως των εισηγμένων), κι όμως κάποιοι σκέφτονται να έχουν την ευχέρεια να τον αναθέσουν σε ανθρώπους με λιγότερα τυπικά προσόντα.

Σχεδόν όλοι αντιδρούν στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση κι εμείς δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί τους. Σε μια εποχή όπου οι ισολογισμοί και τα πρότυπα γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα είναι μάλλον ανήκουστο να ανατίθεται ο έλεγχος σε κάποιον 20χρονο με απολυτήριο Λυκείου και 2 χρόνια προϋπηρεσία!

Μήπως να το ξανασκεφτεί και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου;

---------------------------------------------------

ΤΙΡΚΟΥΑΖ: Εντείνονται οι επαφές μεταξύ των μεγάλων brokers που συμμετέχουν ως μέτοχοι στην προετοιμαζόμενη πλατφόρμα Τιρκουάζ και των εγχώριων ΑΧΕ.

Οι οποίες επιδιώκουν να καταστούν τοπικοί συνεργάτες της Τιρκουάζ, μια και οι βασικοί διαπραγματευτές της πλατφόρμας λογικό είναι να μη διαθέτουν capacity για περισσότερες από 10 ελληνικές μετοχές. Για τις υπόλοιπες θα χρησιμοποιούν τοπικούς providers.

Από τις μέχρι τώρα επαφές προκύπτει το κλίμα «χίλιοι καλοί χωράνε». Επομένως, μάλλον θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μας ότι στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Τιρκουάζ οι εν Ελλάδι συνεργαζόμενοι με την πλατφόρμα θα είναι πολλοί. Το θέμα είναι ποιοι θα... μείνουν. Και εδώ θα μετρήσουν οι επιδόσεις. Όποιοι πείσουν ότι έχουν το capacity και την ικανότητα να βγάζουν και τζίρο θα έχουν ελπίδα να καταστούν και συμ-μέτοχοι του project.

-------------------------------------------------

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Πωλήσεις από γαλλικά χαρτοφυλάκια, τα οποία είναι τοποθετημένα με μακροχρόνιο ορίζοντα στη μετοχή και επομένως διαθέτουν χαμηλές τιμές κτήσης, βγήκαν την περασμένη εβδομάδα στη Σαράντης.

Η μεγάλη πτώση του CAC και το γεγονός ότι οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στον κλάδο των καταναλωτικών ειδών εξηγούν τις μικρές, πλην όμως καθοριστικές για τη μετοχή πωλήσεις.

Η καθοδική διάσπαση της περιοχής των 10 ευρώ προκαλεί μικρά ρίγη ανησυχίας, καθώς κάποιοι θυμούνται πακέτα που είχαν αλλάξει χέρια σε αυτήν την περιοχή πέρυσι τέτοια εποχή.

Υπάρχουν δε φήμες ότι κάποια εξ αυτών αφορούσαν σε equity swap.

------------------------------------------------------

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Το ράλι του πετρελαίου και η ανησυχία για τη μείωση της επιβατικής κίνησης στους ιδιωτικούς αυτοκινητοδρόμους σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων προκαλεί πίεση εδώ και αρκετές συνεδριάσεις στον κλάδο των κατασκευών πανευρωπαϊκά.

Στην Ελλάδα η πίεση εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά και τα δημοσιεύματα για τη μείωση της επιβατικής κίνησης στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους και την ωρίμανση του ρυθμού αύξησης στην Αττική Οδό. Δεν βοηθάει και η αύξηση των επιτοκίων στην Ε.Ε. που καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις σταθερά υψηλές μερισματικές αποδόσεις εταιριών όπως η Vinci.

--------------------------------------------------------------

ALAPIS: Σε Αμερικανούς επενδυτές θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες η εισηγμένη σε παρουσιάσεις που διοργανώνει η Sal Oppenheim. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 17 συναντήσεις εκ των οποίων οι περισσότερες one to one.

Οι πωλήσεις από το Centaurus μάλλον ολοκληρώθηκαν εδώ και αρκετές ημέρες και η τιμή της μετοχής έχει κάπως ανασάνει.

-----------------------------------------------------

ΣΙΔΕΝΟΡ: Πλησιάζουν οι ημερομηνίες ανακοινώσεων της οριστικής συμφωνίας για το joint venture με τη Nucor. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα εισφέρει η Nucor θα μπει στα ταμεία της νέας εταιρίας που θα συσταθεί και θα έχει όλο τον μεταλλουργικό κλάδο του ομίλου Σιδενόρ.

Τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v