Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2008

Σφηνάκια για Πειραιώς, Σιδενόρ, ΟΛΘ

Σφηνάκια για Πειραιώς, Σιδενόρ, ΟΛΘ
Πειραιώς: Η διαμόρφωση του φορολογικού συντελεστή σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που υπολόγιζαν οι αναλυτές έκανε και τη μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις του ομίλου σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Έτσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων της Πειραιώς υστερούσαν σε σχέση με το consensus, η διαμόρφωση του φορολογικού συντελεστή σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, από αυτά που περίμεναν οι αναλυτές, είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη να είναι καλύτερα κατά 5% σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Τα κέρδη από το εξωτερικό και τα μερίσματα από τις εν Ελλάδι δραστηριότητες εξηγούν, σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς, τη διαμόρφωση του φορολογικού συντελεστή σε χαμηλά επίπεδα στο β΄ τρίμηνο της χρήσης. Μόνο τα κέρδη από δραστηριότητες εξωτερικού ανήλθαν στα 71 εκατ. ευρώ και είχαν σημαντική συνεισφορά στα αποτελέσματα του ομίλου.

Σιδενόρ: Για τον Σεπτέμβριο μετατίθενται οι ανακοινώσεις της συμφωνίας Σιδενόρ - Nucor για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας στον μεταλλουργικό κλάδο, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί σύμφωνα με πληροφορίες για τα τέλη Ιουλίου.

Η καθυστέρηση προέκυψε για καθαρά τεχνικούς λόγους, εξ ου και το Σεπτέμβριο δεν θα ανακοινωθούν μόνο οι λεπτομέρειες του joint venture (αποτίμηση του κλάδου, κεφάλαια που θα εισφέρει η Nucor για να αποκτήσει το 34%) αλλά και οι πρώτες επενδυτικές κινήσεις της μικτής εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΟΛΘ: Το fund ή τα funds της Lansdowne έχουν "χτίσει" μεθοδικά τη θέση τους στον τίτλο του ΟΛΘ εδώ και περίπου μία διετία. Οι τελευταίες μεγάλες αγορές διενεργήθηκαν την περίοδο λίγο πριν και λίγο μετά του ανοίγματος των προσφορών για τον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.

Το τελευταίο διάστημα η Lansdowne προχώρησε σε αγορά απλώς για να ξεπεράσει το ποσοστό της το 5% (5,087%). Η Lansdowne διατηρεί το 10% του ΟΛΠ και το 5% του ΟΛΘ με καθαρά επενδυτικά κριτήρια, όπως διατηρεί και άλλες αξιοσημείωτες θέσεις σε σειρά ελληνικούς τίτλους.

Η κατοχή όμως άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου εξασφαλίζει -και με τον αναθεωρημένο 2190- κάποια προνόμια. Η Lansdowne τα κλείδωσε την κατάλληλη στιγμή: λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκχώρησης της εκμετάλλευσης του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΘ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v