Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2003

Άσχημα... μαντάτα για τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Το εξάμηνο του 2003 δεν ήταν καθόλου καλό για τις εταιρίες μετάλλων. Ο τζίρος του κλάδου αυξήθηκε μόλις κατά… 0,6%, ενώ τα κέρδη του μειώθηκαν κατά 50,6%.

Πρωταθλητής όμως στις απώλειες ήταν ο όμιλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (μείωση κερδών 49%) με την ΕΛΒΑΛ να καταγράφει πτώση των κερδών της κατά 87,7%, τη ΧΑΛΚΟΡ να ”γράφει” -53,2% και τα Ελληνικά Καλώδια να έχουν πτώση –61,5%. Συγκριτικά, καλύτερα τα πήγε η ΣΙΔΕΝΟΡ με μείωση κερδών σε ποσοστό 33,7%.

Ωστόσο η, ελεγχόμενη άμεσα πλέον από τη ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργία Κορίνθου, έγραψε ζημίες 23,47 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2002!!!

Σημαντική βέβαια είναι η επίπτωση των αποσβέσεων από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλες οι εταιρίες του ομίλου, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο όμιλος επηρεάζεται πλέον πολύ όχι από την συγκυρία στη μικρή ελληνική αγορά, αλλά από την διεθνή συγκυρία, που όπως όλοι ξέρουμε δεν είναι και τόσο … ικανοποιητική.

Σε κάθε περίπτωση όμως εντύπωση προκαλούν οι αποτιμήσεις των μετοχών του ομίλου σε όρους P/Ε 2002 και ιδίως Ρ/Ε 2003 (κατόπιν και των αποτελεσμάτων εξαμήνου), παρότι το τελευταίο διάστημα ημερών, η πορεία των τιμών τους είναι πτωτική.

Είχε προηγηθεί βλέπετε η άνοδος των τιμών, στα πλαίσια της γενικότερα αυξητικής τάσης των τιμών στο ΧΑ, μια άνοδος που μάλλον βγήκε… ξινή για πολλούς επενδυτές.

Kι αυτό μας φέρνει στο νού το θεσμό του profit warning που ακολουθούν οι σοβαρές εταιρίες στο εξωτερικό, χωρίς όμως να βρίσκουν ως φαίνεται κανένα... μιμητή στο εσωτερικό, ακόμη και μεταξύ των πιο ”σοβαρών” υποτίθεται εταιριών.

Διότι σοβαρές μπορεί να είναι, στην προστασία και τα δικαιώματα των μετόχων τους όμως αρνούνται να λάβουν έστω και εθελοντικά πρωτοβουλίες.

Μάλλον πρέπει να τους αναγκάσει ο Θωμαδάκης για να κινηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v