Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 8 2003

Το treasury stock της Alpha στο προσκήνιο

Εδώ και μέρες η στήλη επισήμανε την πώληση 100.000 μετοχών της Alpha Bank από μία εταιρία του ομίλου Alpha, την Iονική Συμμετοχών.

Μια κίνηση με σημασία αφού αυτομάτως το πακέτο ιδίων μετοχών που κατέχει ο όμιλος, έπεσε κάτω του 10%, ενός ποσοστού δηλαδή που θεωρείται ”κλειδί” για τις εταιρικές ισορροπίες.

Η σημασία αυτής της κίνησης υποβαθμίστηκε από υψηλόβαθμη πηγή της τράπεζας που την χαρακτήρισε ”άνευ σημασίας”.

Κάποιοι άλλοι πάντως, διαφωνούν… καθέτως και θυμίζουν ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά για την πρόθεση της Alpha Bank να διαθέσει ένα μέρος, αν όχι όλο το treasury stock που κατέχει, μέσω ενός placement, προκειμένου, μεταξύ άλλων να ενισχύσει περαιτέρω και την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Διότι- για όσους δεν το ξέρουν- η κατοχή ιδίων μετοχών, μειώνει τα ίδια κεφάλαια ισόποσα (τιμή κτήσης επί αριθμό μετοχών), οπότε η πώλησή τους θα τα αυξήσει κατά το ποσό του τιμήματος.

Το όλο ζήτημα προφανώς αφορά στο… τίμημα, εάν και εφόσον έχουν εξαλειφθεί οι… ανασφάλειες της ηγεσίας του ομίλου σε σχέση με το ενδεχόμενο ”επιθετικής εξαγοράς”, λένε γνώστες του τραπεζικού χώρου, σημειώνοντας ότι μάλλον έτσι έχουν τώρα τα πράγματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v