Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2008

Ο υπόγειος κίνδυνος στα ελληνικά Mid - Small Caps

Ο υπόγειος κίνδυνος στα ελληνικά Mid - Small Caps
Το Δ.Σ. του Χ.Α. συνεδριάζει σήμερα για να καταστήσει περισσότερο ελαστικά τα κριτήρια εμπορευσιμότητας.

Κι αυτό γιατί η μείωση του όγκου συναλλαγών απειλεί να ρίξει δεκάδες εταιρίες από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη μεσαία και μικρή ή ακόμη χειρότερα στην αγορά Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.

Η αγορά γκρινιάζει, όμως, ότι η κίνηση από πλευράς ΕΧΑΕ θα έπρεπε να είχε διενεργηθεί νωρίτερα και όχι μερικές -εργάσιμες- ημέρες πριν λήξει το εξάμηνο 1/4/08 με 30/9/08 βάσει του οποίου θα διενεργηθεί η τακτική αναθεώρηση των αγορών.

Έχουν όλα αυτά κάποια σημασία; Σε ψυχολογικό επίπεδο ίσως. Επί της ουσίας μικρή, ενδεχομένως και αμελητέα.

Το πρόβλημα των περισσότερων mid και small caps του Χ.Α. είναι οι δυσανάλογα μεγάλες θέσεις που συνεχίζουν να κατέχουν οι ξένοι.

Το επισημάναμε επανειλημμένα από πέρυσι το φθινόπωρο ότι η ρευστοποίηση αυτών των θέσεων σε πτωτική αγορά και με χαμηλότερους τζίρους θα οδηγούσε σε υπερβολές.

Σαν κι αυτές που ήδη συμβαίνουν.

Οι ξένοι πουλάνε ελληνικά mid και small caps αδιαφορώντας για τα θεμελιώδη. Είτε γιατί απλώς μειώνουν έκθεση στην περιοχή και στην ελληνική αγορά είτε γιατί αντιμετωπίζουν οι ίδιοι προβλήματα ρευστότητας.

Έτσι ακόμη και σε τίτλους εταιριών με πολύ καλά θεμελιώδη στοιχεία, όπως αυτοί των Φουρλής, Frigoglass, Jumbo, βγαίνουν άλλοτε αγορές και άλλοτε ολόκληρα… "καράβια" πωλήσεων χωρίς προφανή λόγο.

Σε άλλες περιπτώσεις, δε, όπως της JP Άβαξ, η κεφαλαιοποίηση μετά βίας ξεπερνά την αξία των συμμετοχών σε Αττική Οδό και άλλα έργα παραχωρήσεων.

Επομένως, εδώ και μερικούς μήνες τα επονομαζόμενα και "χαρτιά των ξένων" στην ελληνική μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση απειλούνται επί μονίμου βάσεως, μια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα ρευστοποιήσει ο επόμενος ξένος.

Γι' αυτό δεν βγαίνουν αγορές, οπότε και οι εμπορευσιμότητες υποχωρούν όλο και περισσότερο. Το ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση δύσκολα θα αναστραφεί μέχρις ότου επιστρέψει η διάθεση ανάληψης κινδύνου.

Εκτός κι αν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα η διεύρυνση του ορίου επενδύσεων σε μετοχές για τα Ταμεία.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει επαγγελματική διαχείριση για να μην επαναληφθούν δηλώσεις περί ανίδεων διοικητών από… παραπλανημένους υπουργούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v