Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 24 2008

Οι Αρχές και οι άτιμοι οι… short sellers

Οι Αρχές και οι άτιμοι οι… short sellers
Τα νέα μέτρα που ελήφθησαν από την κεφαλαιαγορά για τον περιορισμό του short selling είναι βέβαιον ότι αυξάνουν τη διαφάνεια στην αγορά, αφού πλέον όχι μόνον οι Αρχές αλλά και οι επενδυτές, ακόμη και οι ιδιώτες, θα ξέρουν ποιος πουλάει short, τι πουλάει και σε τι… ποσότητα το πουλάει. Ειδικά δε οι επαγγελματίες θα βλέπουν «μαρκαρισμένες» και τις εντολές που αφορούν σε short θέσεις.

Μέρος της αγοράς, ωστόσο, θα ήθελε να είχαμε πάρει και στην Ελλάδα μια απόφαση για την πλήρη κατάργηση του short selling στις τράπεζες, όπως συνέβη σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές, κυρίως -αλλά όχι μόνον- αγγλοσαξονικές.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι τα μέτρα είναι… ημίμετρα, παρότι όλοι συμφωνούν πως ένα επιπρόσθετο μέτρο στην αγορά παραγώγων (η αύξηση του περιθωρίου ασφάλισης) θα παίξει θετικό ρόλο.

Κάποιοι άλλοι δεν διαφωνούν ότι είναι μέτρα με θετική κατεύθυνση, θα προτιμούσαν όμως να είχε προηγηθεί «διαβούλευση» με τους φορείς.

Οι κ. Πιλάβιος (εικονιζόμενος στο σκίτσο) και Καπράλος, πάντως, φαίνεται να μέτρησαν πολύ την εξής διαφορά ανάμεσα στις αγορές που έλαβαν τέτοια μέτρα και στη δική μας:

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να έχουν χτυπηθεί από πλευράς τιμών στις μετοχές τους, μπορεί να έχουν σημαντικές επιδράσεις στα κέρδη τους, αλλά ΔΕΝ βρίσκονται σε παραπλήσια θέση με τις τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών που αποφάσισαν να καταργήσουν το short selling.

Άλλο να έχει κάποιος βαρύ κρυολόγημα κι άλλο να έχει… πνευμονία.

Στην περίοδο δε που ζούμε, δεν θα ήταν περίεργο να αναρωτηθούν κάποιοι (ξένοι) επενδυτές αν οι Αρχές γνωρίζουν κάτι… σκοτεινό που οι ίδιοι δεν ξέρουν και λαμβάνουν ένα τόσο δραστικό μέτρο όπως η πλήρης απαγόρευση του short selling.

Από την άλλη πλευρά, και με δεδομένο ότι είμαστε στην Ελλάδα (μας είπαν κάποιες πηγές ερμηνεύοντας το σκεπτικό των Αρχών), η τόση… διαφάνεια δεν αποκλείεται να παίξει και ανασταλτικό ρόλο στις κινήσεις κάποιων σορτάκηδων που ξέρουν πλέον ότι έπειτα από λίγο θα είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Σίγουρα η κάθε Morgan Stanley (τη φέρνουμε ως παράδειγμα) δεν θέλει να μαθαίνουν οι πάντες ότι σορτάρησε... μανιωδώς κάποια μετοχή. Είναι κακές δημόσιες σχέσεις τέτοιες «ειδήσεις». Και στην ψωροκώσταινα, όπως όλοι ξέρουν, οι δημόσιες σχέσεις μετράνε πολύ όταν θέλεις να κλείνεις δουλειές.

Από την άλλη, θα πουν κάποιοι -και δεν θα έχουν κι αυτοί άδικο-, όταν υπάρχει σοβαρή κρίση καθένας κοιτάει το κέρδος του κι όχι το… ονόρε.

Ο χρόνος θα δείξει.

Υ.Γ.: Πάντως, αν θέλετε τη δική μας άποψη, ό,τι είναι να πέσει θα πέσει, είτε υπάρχει short selling είτε όχι, σε οποιαδήποτε αγορά. Ο… ρυθμός μπορεί να αλλάξει, το αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο.

Αγορανομίες οι αγορές δεν μπορούν να έχουν, γιατί παύουν να είναι αγορές.

Όσο για τις ΗΠΑ (για να το παίξουμε κι εμείς λίγο sophisticated), να ξέρετε ότι η απαγόρευση του short selling στις χρηματοοικονομικές μετοχές δεν μπορεί να εμποδίσει τους «ψαγμένους» σορτάκηδες, απλώς τους κάνει τη ζωή λίγο πιο δύσκολη.

Γιατί; Διότι μπορούν και σήμερα να σορτάρουν κάποιον δείκτη (που να περιέχει και χρηματοοικονομικές μετοχές) και την ίδια στιγμή να αγοράζουν τις υπόλοιπες (μη χρηματοοικονομικές) μετοχές του ίδιου δείκτη. Στην πράξη έχουν σορτάρει έτσι μόνο τις μετοχές που δεν μπορούν να σορτάρουν… απευθείας.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, όπως η αγορά put options που διαμορφώνουν και πτωτικό κλίμα στην αγορά, αλλά έτσι κι αλλιώς νομίζουμε ότι καταλάβατε ήδη πως απόλυτα φάρμακα δεν υπάρχουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v