Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 6 2008

Οι ξένοι, η γκρίνια για τα μάκρο & τα καμπανάκια

Οι ξένοι, η γκρίνια για τα μάκρο & τα καμπανάκια
Στο στόχαστρο των ξένων διαχειριστών κεφαλαίου, από όλες τις πλευρές, βρέθηκε το ελληνικό δημόσιο κατά τη διάρκεια του 3ου ετήσιου roadshow που διοργάνωσε στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ.

Πέραν της γκρίνιας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, που πλήττουν τους μετόχους μειοψηφίας, καθώς και για την ασάφεια στον τρόπο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, οι ξένοι διαχειριστές διατύπωσαν τις ζωηρότερες ανησυχίες των τελευταίων ετών και για τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας

Η βιασύνη και η προχειρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στην ανακοίνωση του νέου πακέτου φορομέτρων και η εν συνεχεία αποδόμησή τους προκαλούν νευρικότητα για την πορεία του προϋπολογισμού και για το πού θα διαμορφωθεί το έλλειμμα

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν παγώσει, οι ιδιωτικοποιήσεις επίσης, τα δημόσια έσοδα παρεκκλίνουν από τους στόχους και η οικοδομή γνωρίζει τη μεγαλύτερη κάμψη της τελευταίας 20ετίας. Αν στα παραπάνω προστεθεί και η πολιτική αστάθεια των τελευταίων ημερών, το μίγμα γίνεται εκρηκτικό.

H δε πολιτική εγγύηση των καταθέσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης, προκάλεσε στο εξωτερικό μικρή ανησυχία για το αν υπάρχει τέτοιο κύμα φυγής καταθέσεων, ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να τις εγγυηθεί. Όταν διευκρινίστηκε ότι δεν θα κατατεθεί νομοσχέδιο, έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για κίνηση καθησυχασμού και πολιτικών εντυπώσεων.

Με όλα αυτά, πάντως, η ζημιά έχει γίνει. Για τους ξένους η Ελλάδα επανέρχεται πανηγυρικά στα PIGS. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δηλαδή σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, των οποίων οι οικονομίες εμφανίζουν έντονα προβλήματα. Και οι επιπτώσεις της όξυνσης από την πιστωτική κρίση ακόμη δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία.

Και αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτε ευχάριστο ούτε για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ούτε και για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Υ.Γ.: Κανείς δεν πιστεύει, βέβαια, ότι μόνο γι' αυτούς τους λόγους πουλάνε ελληνικές μετοχές. Απλώς, η φτώχεια φέρνει γκρίνια και το Δημόσιο αποτελεί εύκολο στόχο κριτικής. Από όλους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v