Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 9 2008

Οι "γκουρού", ο πάτος και το… τρύπιο βαρέλι

Οι γκουρού, ο πάτος και το… τρύπιο βαρέλι
Προ καιρού η στήλη δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει ότι τα ποσοστά πτώσης των βασικών δεικτών της Wall Street (και κυρίως του πλέον αντιπροσωπευτικού δείκτη στον κόσμο, του S&P 500) ΔΕΝ αντιστοιχούσαν στη σοβαρότητα της κρίσης για την οποία όλοι μιλούσαν.

Έκτοτε, βεβαίως, τα ποσοστά αυτά έχουν επιδεινωθεί κατά πολύ. Μέσα σε ένα διάστημα 12 συνεδριάσεων, αρχής γενομένης από τις 19 Σεπτεμβρίου, ο S&P 500 έχασε… 20% και άγγιξε για λίγο τις 1.000 μονάδες!

Ο Dow Jones στο ίδιο διάστημα έχασε 17%, ενώ οι απώλειες στον Nasdaq έφτασαν το 23%.

Το ερώτημα που πολλοί θέτουν είναι αν είδαμε τον πάτο ή αν έχουμε δρόμο ακόμη.

Προφανώς, σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει. Κάποιοι τεχνικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αγορές έχουν αγγίξει σημαντικούς "πτωτικούς στόχους", χωρίς όμως να αποκλείουν περαιτέρω πρόσκαιρη πτώση. Κατά την άποψή τους, όμως, είναι σοβαρές οι πιθανότητες για ένα ράλι ανακούφισης, που ίσως και να έχει διάρκεια.

Ο συντάκτης ενός από τα γνωστότερα επενδυτικά newsletter στις ΗΠΑ, του λεγόμενου TheDowTheory, υποστηρίζει ότι προχθές είδαμε την παράδοση των επενδυτών και κατά συνέπεια τον "πάτο" της bear market. Και η άποψή του δεν είναι "του πεταματού", καθώς τόσο φέτος όσο και τα τελευταία χρόνια έχει καλύτερη απόδοση από τους δείκτες των αγορών που παρακολουθεί.

Με την άποψη αυτή ότι ο πάτος είναι εδώ ή κάπου εδώ συντάσσονται και αρκετοί άλλοι.

Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι… αισιόδοξοι οι περισσότεροι συντάκτες newsletters, που κάνουν (ή… προσπαθούν, εν πάση περιπτώσει, να κάνουν) market timing, που προσπαθούν δηλαδή να αντιληφθούν τα γυρίσματα της αγοράς, δεν είναι καλός οιωνός.

Και από την άλλη, δύο επίσης καταξιωμένοι συντάκτες επενδυτικών newsletter, εις εξ αυτών ο πασίγνωστος κ. Richard Russell, του Dow Theory Letters, βλέπουν ότι έχουμε… δρόμο ακόμη!

Ο κ. Russel εκτιμά ότι ο πάτος του Dow Jones μπορεί να είναι (δεν είναι βέβαιος γι' αυτό) ακόμη και στις… 7.300 μονάδες (μπρρρ!), ενώ ο άλλος (το όνομά του σας το φυλάμε για έκπληξη) τον βλέπει εκεί γύρω στις 8.000 - 8.600 μονάδες, που είναι, τέλος πάντων, κάπως καλύτερο.

Κι αυτός ο τελευταίος έχει… ρέντα στις προβλέψεις τον τελευταίο χρόνο, καθότι έχει βγάλει απόδοση 17,8% μέσα στο ΤΡΕΧΟΝ έτος!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v