Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2008

Ο πολιτικός κίνδυνος, τα ομόλογα και οι ξένοι

Ο πολιτικός κίνδυνος, τα ομόλογα και οι ξένοι
Όλα τα είχε η ψωροκώσταινα, τώρα έχει και πολιτικό ρίσκο.

Και οι ξένοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν πλέον και γι' αυτό. Η κυβέρνηση αποδομείται ταχέως, με αιχμή μάλιστα ένα σκάνδαλο (Βατοπέδι) που αποτελεί παρωνυχίδα σε σχέση με την περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Με την οποία δεν δείχνει να ασχολείται κανείς σοβαρά.

Μια ματιά στην πίεση που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα επιβεβαιώνει ότι οι ανησυχίες των ξένων για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και το πολιτικό ρίσκο εντείνονται.

Οι ξένοι έχουν αρχίσει να στέλνουν το μήνυμα. Και είναι ηχηρό.

Μέσω της πίεσης των ομολόγων πιέζουν την κυβέρνηση για νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Μέσω της πίεσης στις μετοχές δεν στέλνουν πια απλό μήνυμα. Στέλνουν τη λυπητερή. Αποχωρούμε γιατί δεν υπάρχει αγορά και δεν υπάρχει και visibility ούτε για το τι θα ξημερώσει αύριο!  

Ούτε τις επιμέρους διατάξεις για τη φορολόγηση της υπεραξίας δεν έχουν μάθει ακόμη και έχει περάσει ένα δίμηνο από την ανακοίνωση των μέτρων. Για το πακέτο στήριξης των τραπεζών και τους επιμέρους όρους του προσδοκούν ότι θα μάθουν μετά τις γιορτές…

Υ.Γ.: Προσέξτε, δεν λέμε ότι οι ξένοι αποχωρούν από το Χ.Α. λόγω του πολιτικού ρίσκου και της σύγχυσης που προκαλεί η κυβερνητική προχειρότητα. Άλλοι είναι οι βασικοί λόγοι, τους οποίους έχουμε αναλύσει πολλές φορές. Ο πολιτικός κίνδυνος όμως αφορά στη χώρα και πλήττει τα πολύ περισσότερο ευαίσθητα ομόλογα. Λιγότερο τις μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v