Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2003

Ώρα για αλλαγές στα μετοχικά options;

Όπως ίσως θα γνωρίζετε (και λέμε ίσως, διότι πρακτικά σε αυτή τη φάση δεν έχει καμία σημασία αν το γνωρίζετε ή όχι), στο Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών διαπραγματεύονται –θεωρητικά- και options επί συγκεκριμένων μετοχών.

Μόνο που στην ουσία είναι σαν να μην… διαπραγματεύονται, αφού για λόγους που έχουν σχέση με το θεσμικό πλαίσιο οι ειδικοί διαπραγματευτές δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο προϊόν κι άρα, για να το πούμε απλά, ”δεν υπάρχει αγορά”.

Σε γνώση των πρακτόρων του Χαμαιλέοντα έχει περιέλθει το γεγονός ότι υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους ”μεγάλων παικτών” προκειμένου να εξορθολογιστεί αυτή η κατάσταση και να λειτουργήσουν επιτέλους τα options επί μετοχών, τα οποία σε πολλά χρηματιστήρια που μοιάζουν με το δικό μας (Ισπανία, Ιταλία κ.λπ.) παρουσιάζουν μεγάλη επιτυχία.

Παρότι οι προτάσεις αυτές τυγχάνουν ευμενούς αποδοχής (έτσι τουλάχιστον έχουμε μάθει) από τους ”τεχνοκράτες” του ΧΠΑ, η μετατροπή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να λειτουργήσει πραγματικά η αγορά των options… σκοντάφτει.

Πού σκοντάφτει; θα ρωτήσετε. Μα στο φόβο των... Ιουδαίων, ήτοι εκείνων που θα αρχίσουν να κραυγάζουν εκ νέου για τα ”κακά” παράγωγα, λαϊκίζοντας κατά βούληση, εναντίον των αρχών.

Αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη τόλμη, καμία αντίρρηση. Τότε όμως ας τα καταργήσουμε, να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας. Διότι κανέναν άλλο (βλέπε ξένους επενδυτές) δεν κοροϊδεύουμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v