Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2008

Τα «φρέσκα» σκάνδαλα που δεν πρέπει να ξεχαστούν

Τα «φρέσκα» σκάνδαλα που δεν πρέπει να ξεχαστούν
PROTON: Ασφαλώς η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί πρώτου μεγέθους σκάνδαλο αδιαφάνειας. Ουδείς έχει ενημερώσει τους μετόχους μειοψηφίας για τις συνθήκες που οδήγησαν στην περιπετειώδη συναλλαγή μεταξύ της Πειραιώς και των μετόχων της Proton.

Σε όποια (πολιτισμένη) χώρα του κόσμου και να συνέβη κάτι αντίστοιχο, δόθηκαν στη δημοσιότητα και στοιχεία που να αιτιολογούν τους όρους της μεταβίβασης.

Εδώ συνεχίζεται η σιωπή… Και μένουν τα ερωτήματα. Γιατί δεν εξηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος τι έχει συμβεί;

ΡΟΚΑΣ: Mε βάση τις διατυπώσεις στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μάλλον είναι το πιο μεγάλο σκάνδαλο στην ελληνική αγορά με άμεση εμπλοκή μεγάλης ξένης εταιρίας.

«Εκκωφαντική», ωστόσο, η… σιωπή μερίδας του Τύπου.

Στην πράξη, το κακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει νομικό περιθώριο για ανατροπή της υφιστάμενης δημόσιας προσφοράς (παρότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Κεφαλαιαγορά), ενώ είναι πάρα πολλοί έτσι κι αλλιώς οι μέτοχοι που έχουν ήδη δώσει τις μετοχές τους, εν όψει της δημόσιας προσφοράς.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι μέτοχοι μειοψηφίας, πολλοί εκ των οποίων μας έχουν θέσει το σχετικό ερώτημα;

Η απάντηση, σύμφωνα με νομικούς, είναι μία: Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι αγωγές, ώστε να ζητήσουν το διαφυγόν κέρδος, καθώς όταν η Iberdrola απέφυγε, σύμφωνα με τις έρευνες της Ε.Κ., να κάνει υποχρεωτική προσφορά, οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ: Σκανδαλώδης βεβαίως (τουλάχιστον από πλευράς… ανεπάρκειας, που λέει κι ο Βγενόπουλος) και η όλη συμπεριφορά των αρμόδιων αρχών -διότι έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος ευθύνες- στην υπόθεση της τραπεζικής στήριξης.

Το πακέτο αλλάζει μορφή σχεδόν καθημερινά, ωσάν οι αρμόδιοι να σκέφτονται… φωναχτά.

Ό,τι χειρότερο βέβαια στη σημερινή συγκυρία που χρειαζόταν σοβαρούς και στιβαρούς χειρισμούς. Αλλά… «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Περιττό να ειπωθεί ότι ο δήθεν «εκνευρισμός» του κ. Αλογοσκούφη με τους τραπεζίτες δεν πείθει ούτε τον… ίδιο, πόσο μάλλον τους υπόλοιπους.

Αλήθεια, ποια ήταν η ομάδα τεχνοκρατών που επεξεργάστηκε (δεν εννοούμε νομικά, αλλά από πλευράς ουσίας των διατάξεων) το σχέδιο στήριξης για λογαριασμό του υπουργείου;

Ρητορική σαφώς η ερώτηση, καθώς όλα δείχνουν ότι το έκαναν… outsourcing ολόκληρο, στην Τράπεζα της Ελλάδος!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v