Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 14 2008

Εισηγμένες: Πόσες θα βαφτίσουν το κρέας… ψάρι;

Εισηγμένες: Πόσες θα βαφτίσουν το κρέας… ψάρι;
Τα έχουμε ξαναδεί σε παλαιότερες πτωτικές εποχές, μάλλον θα τα δούμε και τώρα. Διότι μπορεί τα (λογιστικά) πρότυπα να άλλαξαν, τα άλλα… πρότυπα όμως παραμένουν ίδια!

Κι εδώ που τα λέμε, όταν βγαίνουν τα πιο σοβαρά (υποτίθεται τουλάχιστον) κράτη του κόσμου και λένε "παιδιά μαϊμουδέψτε τις αποτιμήσεις όσο θέλετε μια και οι αγορές δεν λειτουργούν κανονικά (sic), σας αλλάζουμε το λογιστικό πρότυπο" (αυτός από μόνος του είναι λόγος για να… πέφτουν οι αγορές χωρίς αλεξίπτωτο), τι να κάνουν και αυτοί οι έρημοι οι εισηγμένοι;

Να μη βαφτίσουν το κρέας… ψάρι;

Έχουμε λοιπόν την αίσθηση (μην πούμε τη βεβαιότητα και… παρεξηγηθούμε) ότι πέρα από εξωραϊσμούς σε λογιστικές καταστάσεις θα δούμε πράματα και θάματα στα δελτία Τύπου.

Ήδη έχουμε κάποια δείγματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να καταλάβεις τι γίνεται σε μια εταιρία από το δελτίο Τύπου θα πρέπει να το διαβάσεις μερικές φορές και μετά να τηλεφωνήσεις σε… χαρτορίχτρα.

Κάποιοι θα έχουν τις ζημίες σε μια παράγραφο ξεχασμένη κάπου στο τέλος, κάποιοι άλλοι θα αρχίσουν τα pro forma αποτελέσματα θεωρώντας την κρίση … "έκτακτο μη λειτουργικό γεγονός", ενώ δεν θα λείψουν και παραδείγματα αραδιάσματος τεχνικών όρων ώστε να ψάχνει ο αναγνώστης, νιώθοντας αδαής, να δει τι επιτέλους έχει κάνει στο bottom line η εταιρία.

Άδικος κόπος όμως, φίλοι μου. Τουλάχιστον για τις μεγάλες και τις μεγαλούτσικες εταιρίες.

Διότι τα αποτελέσματα θα τα περιλάβουν Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες, κάποιοι από τους οποίους θα βγάλουν κι όλα τα… άπλυτα στη φόρα, ενώ το ίδιο το ταμπλό είναι σε τέτοιες περιόδους… αμείλικτο.

Για τους πιο μικρούς, πάλι, έχει νόημα αν θεωρούν ότι οι επενδυτές τους είναι περιορισμένης νοημοσύνης. Κι ότι οι πιο σοβαροί από αυτούς δεν σιχτιρίζουν μόνο και μόνο διαβάζοντας τέτοια δελτία με… περικοκλάδες.

Υ.Γ.: Σε επίπεδο λογιστικών καταστάσεων, θυμίζουμε τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όχι μόνο για τη χρήση του νέου λογιστικού προτύπου αλλά και τις συστάσεις της προς τους ελεγκτές ορκωτούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v