Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2009

Σφηνάκια για Μυτιληναίο, Νηρέα και MLS

Σφηνάκια για Μυτιληναίο, Νηρέα και MLS

ΜΥΤΙΛ: Προνόησαν στον Μυτιληναίο κι έτσι για φέτος αναμένουν σαφή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι καθόλου καλές.

Προχωρώντας λοιπόν σε hedging στο αλουμίνιο μέσω της αγοράς παραγώγων, περιόρισαν δραστικά τις απώλειες που θα είχε ο όμιλος εξαιτίας της μεγάλης πτώσης της τιμής του μετάλλου.

Και επιπλέον, έχοντας "κλειδώσει" πενταετές ομολογιακό δάνειο ύψους 465 εκατ. ευρώ με επιτόκιο Euribor με μόλις +0,85% (όταν σε αυτά που ανανεώνονται φέτος το spread υπερβαίνει το... 2%) έχουν καταφέρει να διατηρήσουν πολύ χαμηλά επίπεδα κόστους χρηματοδότησης.

ΝΗΡΕΥΣ
: Ο πρόεδρος το είπε αλλά λίγοι το άκουσαν. Ίσως επειδή ήταν αναμενόμενο. Το 2008 δεν θα πιάσουμε τους στόχους κερδών είπε ο κ. Αρ. Μπελλές λόγω της κρίσης στην τσιπούρα.

Κι αυτό γιατί παρά την άνοδο της τιμής κατά 1 ευρώ το τελευταίο δίμηνο η παραγωγή παραμένει ζημιογόνος. Έτσι, η τσιπούρα περικόπτει τα κέρδη από το λαβράκι. Επιπλέον ο πρόεδρος είπε ότι για τη φετινή χρονιά δεν προγραμματίζονται επενδύσεις και κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξης.

Ο όμιλος περιορίζει την κατανάλωσή του κατά 20 εκατ. ευρώ για να διαθέτει ικανή ρευστότητα ώστε να αντεπεξέλθει και σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς.

Ακόμη και για τη Marine Farms που στοχεύει να ελέγξει μέσα στη χρονιά (διαθέτει σήμερα το 33,3%) αναζητά εναλλακτικούς τρόπους να το κάνει. Χωρίς δηλαδή να ξοδέψει πολύτιμη ρευστότητα.

MLS: Αξιοσημείωτο το rebound που σημείωσε η μετοχή το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα οι απώλειες του εξαμήνου να έχουν περίπου μηδενιστεί, σε αντίθεση με την πλειονότητα των τίτλων της Σοφοκλέους που εξακολουθεί να καταγράφει μεγάλες απώλειες.

Παράγοντες μάλιστα της χρηματιστηριακής αγοράς πιστεύουν ότι η μετοχή θεωρείται σαφώς υποτιμημένη για διάφορους λόγους:

Πρώτα απ’ όλα, γιατί η εταιρία διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις δύσκολες εποχές που διάγουμε.

Δεύτερον, επειδή το P/E της μετοχής είναι μονοψήφιο (υπολογίζεται γύρω στο 10, με βάση τα κέρδη μόνο των πρώτων υλών του 2008).

Και τρίτον, γιατί θεωρούν θετικό στοιχείο τη συνεργασία της MLS με το δίκτυο του ΟΤΕ, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία πλοήγησης για κινητά τηλέφωνα του Οργανισμού.

Το μόνο που ίσως απομένει να δούμε είναι το αν και κατά πόσον η τρέχουσα συγκυρία θα δυσκολέψει την πορεία των πωλήσεων της εισηγμένης μέσα στο 2009.

Οψόμεθα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v