Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2009

Περί Elmec, XKΡΑΝ, ΠΕΤΖΚ, ΕΥΠΡΟ, Lamda

Περί Elmec, XKΡΑΝ, ΠΕΤΖΚ, ΕΥΠΡΟ, Lamda
ELMEC: Παρά την καθοδική αναθεώρηση πωλήσεων κατά 5% για το 2008 εκ μέρους της θυγατρικής Αττικά Πολυκαταστήματα -η οποία συνεισφέρει με σημαντικό ποσοστό στον ενοποιημένο τζίρο- η Elmec δεν έχει προβεί σε καμία αναθεώρηση των συνολικών της προβλέψεων.

Ακόμη και αν κανένας άλλος τομέας δραστηριότητας του ομίλου (χονδρική, λιανική και εξωτερικό) δεν έχει υποστεί πιέσεις από την τρέχουσα κρίση, κάποιος θα πρέπει να υπεραποδώσει για να διατηρηθεί η πρόβλεψη και εν τέλει η παρουσίαση αποτελεσμάτων σε συμφωνία με αυτήν.

Με βάση πληροφορίες, ο τομέας που δείχνει να αναπτύσσεται πέραν των αρχικών εκτιμήσεων είναι τα εκπτωτικά καταστήματα του ομίλου, τα Factory Outlet στην Πειραιώς και στο αεροδρόμιο.

Eurobank Properties - Lamda:
Στροφή σε αμυντικότερες μετοχές συνιστά στους πελάτες της η EFG Private. Η εδρεύουσα στην Ελβετία τράπεζα συμφερόντων της οικογένειας Λάτση μετέστρεψε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετοχικές θέσεις πελατών της (θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια) από τράπεζες σε Lamda και Eurobank Properties.

Επενδυτικά η κίνηση έχει νόημα καθώς και οι δύο μετοχές πέραν του discount με το οποίο διαπραγματεύονται έχουν και σταθερά υψηλή μερισματική απόδοση. Σημειωτέον ότι στους δύο τίτλους, όπως και σε άλλους τίτλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο real estate, είχαν βγει εντός του Γενάρη καλάθια αγορών από ξένα funds.

ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ: Στα μέσα περίπου της προηγούμενης δεκαετίας, η Πετζετάκις, προχωρώντας στο big deal της περιόδου, είχε εξαγοράσει το «αντίπαλον δέος» των Πλαστικών Μακεδονίας και όλοι τότε μιλούσαν για τις άριστες προοπτικές που διανοίγονταν μπροστά της. Από τότε μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει... ξέφρενη κατηφόρα.

Το 2002 ο όμιλος βρέθηκε σε αδυναμία να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες. Απομακρύνθηκαν ως υπεύθυνοι οι τότε διοικούντες και ο ίδιος ο κ. Πετζετάκις ανέλαβε το management, αναφερόμενος σε μεγάλα λάθη που είχαν γίνει, κατηγορώντας τον εαυτό του ότι επέλεξε λάθος άτομα να διοικήσουν τον όμιλο και διαβεβαίωσε μετόχους και προσωπικό ότι η εταιρία θα πήγαινε μπροστά...

Το ίδιο σκηνικό όμως του 2002 επαναλήφθηκε και το 2006-2007 -επί διοικήσεως δηλαδή του κ. Πετζετάκι- χωρίς να ακούσουμε τον ίδιο να κατηγορεί αυτήν τη φορά τον εαυτό του.

Αποτέλεσμα, πάντως, ήταν να ακολουθήσει μαραθώνιος διαβουλεύσεων, να «πουληθούν» κάποια δάνεια και ο κ. Πετζετάκις να παραχωρήσει και πάλι το τιμόνι της εταιρίας στον κ. Σπανουδάκη. Η θητεία όμως του κ. Σπανουδάκη κράτησε κάτι λιγότερο απο 2 έτη, καθώς πρόσφατα επανέκαμψε ο κ. Πετζετάκις (ο ίδιος που ανέλαβε το 2002, για να φύγει το 2007... κάτι όπως ο... Λεμονής με τον πάγκο του Ολυμπιακού).

Ο κ. Πετζετάκις έχει επίσης διαμηνύσει στους ομολογιούχους ότι «με βάση την υπάρχουσα σήμερα κατάσταση ενδέχεται να ζητήσει τη μετάθεση πληρωμής των τόκων των ομολογιακών δανείων της εταιρίας, πληρωτέων στα τέλη Φεβρουαρίου 2009» (που ολοένα και πλησιάζει) και πως «η διοίκηση πραγματοποιεί επαφές με ξένη επιχείρηση επενδυτικών κεφαλαίων για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της».

Τα ίδια Πετζετάκι μου, τα ίδια Παντελή μου... Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του κάποτε πολυεθνικού ομίλου στο ταμπλό της Σοφοκλέους (μόλις 5,1 εκατ. ευρώ) τα λέει όλα.

ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗΣ: Ξεκίνησε εδώ και καιρό η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της αύξησης κεφαλαίου του Χατζηκρανιώτη και το ενδιαφέρον των επενδυτών δείχνει να είναι εντονότατο (σιγά, ρε παιδιά, μη σπρώχνεστε)…

Έτσι, λοιπόν, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις η τιμή του δικαιώματος υποχώρησε χωρίς αντίσταση στο 1 λεπτό (πιο κάτω δεν έχει) και τώρα διαμορφώνεται στα 2 λεπτά, πολύ κάτω από τη θεωρητική τιμή του.

Παρά το σημαντικότατο discount, όμως, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών στο δικαίωμα του ΧΚΡΑΝ στις μέχρι τώρα συνεδριάσεις έχει περιοριστεί σε μόλις 9 πράξεις με το… αμύθητο συνολικό ποσό των 157 ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v