Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 28 2004

Η ”καταιγίδα” της… ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ

Υπερκάλυψη 4,2 φορές, που παγιώνει την τιμή της μετοχής στο ανώτερο σημείο του προβλεπόμενου εύρους (€8,5) και οδηγεί την εταιρία στην άντληση 11,6 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει τους μακροχρόνιους στρατηγικούς της στόχους, επέτυχε προ ημερών η Κλουκίνας-Λάππας.

Πώς κατάφερε όμως η εταιρία να κάνει τόσο επιτυχημένο… ποδαρικό στις δημόσιες εγγραφές του 2004;

Θα μου πείτε ότι είναι μία επιτυχημένη εταιρία, με δυνατό πελατολόγιο και αρκετά διαφοροποιημένες δραστηριότητες (Mothercare, ενέργεια, ξυλουργικές εργασίες).

Σωστό. Εκεί όμως που ανέκαθεν ”έπασχε” η εταιρία (όπως και αρκετές με παρόμοιο μέγεθος και δομή) ήταν η αναγνωρισιμότητα εκτός των ορίων του κλάδου της. Ποιος ήξερε την Κλουκίνας-Λάππας από πριν;

Σίγουρα ελάχιστοι.



Η συγκεκριμένη εταιρία, όμως, φαίνεται ότι αναγνώρισε έγκαιρα την ”ανάγκη”. Έτσι, ξεκίνησε μία συγκροτημένη επικοινωνιακή προσπάθεια, που εξελίχθηκε σε ένα είδος… ”επικοινωνιακής καταιγίδας” (για να είμαστε και επίκαιροι) εν όψει του IPO.

Μια προσπάθεια που κατέστησε γνωστή την εταιρία και τις προοπτικές της σε μεγάλο αριθμό επενδυτών, διευκολύνοντας έτσι τη διαμόρφωση ”εκτιμήσεων” από πλευράς του κοινού.

Επιπλέον, το ενισχυμένο επικοινωνιακό προφίλ της εταιρίας αποτελεί μία επένδυση για το μέλλον, καθώς η εταιρία, ως εισηγμένη πλέον, οφείλει όχι απλώς να διατηρήσει αλλά και να επαυξήσει την ”εξωστρέφειά” της.

Απλά βεβαίως πράγματα, σε διεθνή κλίμακα, τα οποία όμως ουδόλως φαίνεται να έχουν ”εμπεδώσει” πολλές νεοεισαγόμενες, αλλά και… παλαιόθεν εισηγμένες εταιρίες.

Ηθικό δίδαγμα: Για να είναι μία προσπάθεια επιτυχημένη (και χρηματιστηριακά), δεν αρκεί να ξέρεις ο ίδιος την αξία σου, πρέπει να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να την μάθουν και οι άλλοι... αντί να ”σνομπάρεις” τους επενδυτές, όπως πράττουν διάφοροι ”μεγαλόσχημοι” εισηγμένοι, που στην καλύτερη περίπτωση ”βλέπουν” ως επενδυτές μόνο τους ”θεσμικούς” του... κύκλου τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v