Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2002

”Κεκτημένα”... 17 μισθών ετησίως!

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς, εκτός απροόπτου, πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του 23% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Επικρατέστερη φέρεται η κοινοπραξία Λάτση - Lukoil, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση της αυστριακής OMV.

Η αγορά χθες επιδοκίμασε τις διαφαινόμενες εξελίξεις, ωθώντας προς στιγμήν τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 5,88 ευρώ (άνοδος 3,2%), η οποία όμως στη συνέχεια μαζεύθηκε για να κλείσει στα 5,66 ευρώ (άνοδος 0,35%).

Κερδισμένη φάνηκε η μετοχή της Petrola που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει 4,3% για να κλείσει τελικά στα 3,92 ευρώ (άνοδος 4,26%).

Αυτοί ωστόσο που δεν φαίνεται να επιδοκιμάζουν τα τεκταινόμενα είναι η ηγεσία του συνδικάτου των διυλιστηρίων (βλέπε Ορφανός), καθώς εξήγγειλαν τετραήμερες κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή, ημέρα κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Επισήμως αντιδρούν στην προοπτική να απολέσει το Δημόσιο τον πλειοψηφικό έλεγχο της εταιρίας, την οποία συνδιοικούν... ατύπως.

Μάλλον, ”συνδιοικούσαν”, δηλ. επί εποχής Τζέλα, καθώς η άτακτη υποχώρηση των κερδών της εταιρίας και του ομίλου οδηγεί τη νέα διοίκηση να ξανασκέπτεται τη μισθολογική πολιτική, ή άλλως τα ”κεκτημένα”.

Οι κακές γλώσσες μάλιστα λένε ότι έχει υπάρξει ήδη κατάληψη των γραφείων του διευθύνοντος συμβούλου Ν. Καραχάλιου από την ηγεσία του συνδικάτου, η οποία απεκρύβη από τα φώτα της δημοσιότητας.

Με τη λέξη ”κεκτημένα” ενοούμε τους 17 (!) μισθούς που απολαμβάνουν ετησίως οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια (το σύνηθες στην Ελλάδα είναι 14 μισθοί) και που φέρουν την επίσημη αιτιολογία ”πριμ κερδών”.

Έλα όμως που η σημαντική υποχώρηση των περιθωρίων κέρδους που σημείωσαν τα ΕΛΠΕ σε συνδυασμό με το υψηλό εργασιακό κόστος πιέζουν τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας.

Το γεγονός αυτό, αλλά και η εικόνα που θα πρέπει να εμφανίσουν οι διευθύνοντες στους νέους μετόχους, συνιστούν αρκετά σοβαρούς λόγους για τις τριβές που παρατηρούνται τελευταία στις σχέσεις διοίκησης - συνδικάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v