Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2004

Φάρμακο στο ”φαρμάκι” των νέων εισαγωγών

Χθες κάναμε μια πρώτη αναφορά στο θέμα των νέων εισαγωγών που το τελευταίο διάστημα πάνε… άπατες. Και δεν είναι μόνο η περίπτωση της Κλουκίνας-Λάππας, που χάνει περίπου 48%, αλλά και της Ιντραμέτ, που από τα 1,9 ευρώ που ήταν η τιμή εισαγωγής έχει κατρακυλήσει στα 1,13 ευρώ (!), όπως ορθά έσπευσαν να επισημάνουν φανατικοί αναγνώστες της στήλης..

Αμφότερες οι νεοεισηγμένες εταιρίες είναι χαρακτηριστικά, αλλά όχι τα μόνα παραδείγματα του τι έχει συμβεί με τις εισαγωγές νέων εταιριών.

Ποιο είναι το φάρμακο, θα ρωτήσετε...

Το ”κακό” βρίσκεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι ανάδοχοι και λίγες υποψήφιες για εισαγωγή εταιρίες. Κι έτσι ο ανταγωνισμός οδηγεί πολλές φορές στην ικανοποίηση της επιθυμίας των προς εισαγωγή εταιριών αναφορικά με τις αποτιμήσεις.

Το… φάρμακο λοιπόν βρίσκεται καθαρά και ξάστερα στα χέρια των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Αν αυτοί αποφασίσουν ότι δεν πρόκειται εφεξής να ”ανταγωνίζονται” ποιος θα προσφέρει καλύτερο εύρος τιμής στον πελάτη, αυτός θα έχει δύο λύσεις.

Είτε να περιορίσει τις προσδοκίες του (που κάλλιστα μπορούν να αποβούν εις βάρος των επενδυτών) είτε να πάρει ως κύριο ανάδοχο άλλους υποψηφίους, οι οποίοι θα δεχτούν ενδεχομένως να του κάνουν το χατίρι, χωρίς όμως να έχουν το όνομα και την ”αίγλη” των μεγάλων τραπεζών.

Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά όλους τους μεγάλους του τραπεζικού συστήματος, οι οποίοι για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παίζουν, όπως αποδείχτηκε τώρα, ”κορόνα γράμματα” το καλό όνομά τους.

Πιστέψτε μας, αυτό το γεγονός ήδη τα τραπεζικά επιτελεία το λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους.

Έπαθαν και… μαθαίνουν.

Υ.Γ.: Στα μάτια του επενδυτή πάνως, μην γελιόμαστε, παίζει μεγάλο ρόλο και η… απάθεια κάποιων νεόκοπων εισηγμένων, που βλέπουν τη μετοχή της εταιρίας τους να κατακρημνίζεται και τους ιδιώτες να ζημιώνονται για την εμπιστοσύνη που έδειξαν, χωρίς να κάνουν κάποιες κινήσεις, έστω για την ”τιμή των όπλων”.

Σε αυτούς τους νεόκοπους ένα πράγμα έχουμε να πούμε. Το χρηματιστήριο, κύριοι, δεν είναι ”μπήκαμε-τελειώσαμε”. Κι όλα ”πληρώνονται”, αργά ή γρηγορα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v