Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2004

Δημοσιεύματα και διατλαντικός ανταγωνισμός

”Καταπέλτης” εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρόσφατο (προχθεσινό) άρθρο στη ”Wall Street Journal”, το οποίο αποκαλούσε ”φιάσκο” και ”χρηματοοικονομική φάρσα” το Σύμφωνο Σταθερότητας και αναμεταδόθηκε διεθνώς από το ”αδελφό” της πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires.

Στο δημοσίευμα αναφερόταν ότι μικρές και μεγάλες χώρες της Ε.Ε. (με πρώτες τη Γαλλία και τη Γερμανία) δεν σέβονται το Σύμφωνο και δεν πρόκειται να τιμωρηθούν για την παραβίαση του κανόνα του 3% όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της κάθε χώρας.

Παρά την προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της απόφασης του συμβουλίου υπουργών Εcofin να μην υπάρξουν κυρώσεις για τις χώρες αυτές, τίποτα δεν πρόκειται να γίνει, ανέφερε το δημοσίευμα, οπότε ”οι επενδυτές σε ευρωπαϊκές μετοχές, ομόλογα και στο κοινό νόμισμα, το ευρώ, θα πρέπει να δίνουν τόση σημασία στο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε όση θα άντεχαν να δώσουν σε μια παράσταση κακής κωμωδίας”!

Η σκληρότατη αυτή κριτική συνεχίζεται και στις επόμενες (πολλές) αράδες του κειμένου, για να καταλήξει με τη διαπίστωση ότι ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικότατοι κίνδυνοι για το ευρώ, αλλά και για τις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης.

Κι όλα αυτά την ίδια μέρα που ο ΟΟΣΑ προειδοποιούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την… έδρα δηλαδή της ”Wall Street Journal” και της ”μητρικής” της Dow Jones, για τους κινδύνους που δημιουργεί το τεράστιο δίδυμο έλλειμμα της αμερικανικής οικονομίας!

Ένδειξη της γνωστής νοοτροπίας ”κοίτα την καμπούρα του άλλου κι όχι τη δική σου” ή ένα ακόμη σύμπτωμα του ολοένα αυξανόμενου οικονομικού ανταγωνισμού που υποβόσκει ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v