Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2009

ΓΕΚ Τέρνα: Οι Γάλλοι "ζεσταίνουν" τα ταμεία

ΓΕΚ Τέρνα: Οι Γάλλοι ζεσταίνουν τα ταμεία
 "Ζεστό" χρήμα -και μάλιστα σε μία αρκετά δύσκολη οικονομική περίοδο- αρχίζει να εισρέει στα ταμεία του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ από την πώληση του 50% των θερμικών μονάδων Ήρων Ι και Ήρων ΙΙ στον γαλλικό κολοσσό GdF-Suez, καθώς η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έλαβε πρόσφατα όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του συμφωνηθέντος τιμήματος.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας του κατασκευαστικού ομίλου έχουν αποτιμηθεί στο ποσό των 480 εκατ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι είτε άμεσα (καταβολή μετρητών) είτε έμμεσα (χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων) η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ θα εξασφαλίσει από τον οίκο GdF-Suez το ποσό των 240 εκατ. ευρώ.

Οι μονάδες Ήρων Ι και Ήρων ΙΙ βρίσκονται στη Βοιωτία και χρησιμοποιούν ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας το φυσικό αέριο. Η πρώτη μονάδα είναι ισχύος 150 MW και λειτουργεί από το 2004, αποτελώντας την πρώτη ιδιωτική επιχείρηση της χώρας στον τομέα της. Η μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου Ήρων ΙΙ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, θα έχει ισχύ 450 MW και πρόκειται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους.

Από την εκμετάλλευση της δεύτερης αυτής μονάδας ο όμιλος της ΓΕΚ θα ενισχύσει περισσότερο τα έσοδά του από τον κλάδο ενέργειας, ο οποίος ήδη συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση των οικονομικών του αποτελεσμάτων.

Σημειώνεται πως στο φετινό πρώτο τρίμηνο τα έσοδα για τον κατασκευαστικό όμιλο από τη διαχείριση της μονάδας Ήρων Ι ανήλθαν στα 2,6 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) στις 700 χιλ. ευρώ.

Μεγαλύτερα ήταν τα έσοδα από τα έργα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ανανεώσιμων πηγών που αναπτύσσει και εκμεταλλεύεται η θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δεδομένου ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009 ο μεν τζίρος διαμορφώθηκε στα 9,2 εκατ. ευρώ, τα δε λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) υπερέβησαν τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει να επιδείξει τη μεγαλύτερη διείσδυση στον τομέα της ενέργειας έναντι των υπόλοιπων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας, ενώ η στρατηγική και η μετοχική πλέον συνεργασία με τον κολοσσό της GdF-Suez εκτιμάται πως θα ενισχύσει περισσότερο την παρουσία του στον συγκεκριμένο χώρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου επεκτείνει σταδιακά τις ενεργειακές του δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v