Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2009

F.G. ΕUROPE: Γιώργος κερνάει… Φειδάκης πίνει

F.G. ΕUROPE: Γιώργος κερνάει… Φειδάκης πίνει
Έχουμε συχνά γράψει ότι η συγκυρία προσφέρεται για "γρηγοράδες" από τους βασικούς μετόχους εισηγμένων, καθώς η οικονομική κρίση δίνει πατήματα και οι μειοψηφίες δεν έχουν την τεχνογνωσία ή ίσως και τη διάθεση να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους.

Μόλις ανακαλύψαμε άλλη μία ενδιαφέρουσα περίπτωση που δεν αποκλείεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ο λόγος για την F.G. Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη, όντως δαιμόνιου επιχειρηματία με δραστηριότητες από τα κλιματιστικά έως την ενέργεια και την επιβατηγό ναυτιλία.

Προσέξτε πώς εκτυλίσσονται τα πράγματα: Εδώ και τουλάχιστον δύο έτη η εισηγμένη προβάλλει δεόντως τη συμμετοχή της με 40% στην εταιρία RF Energy όπου τα άμεσα συμφέροντα του κ. Φειδάκη έχουν άλλο 10%, ενώ το υπόλοιπο 50% το κατέχει ο εφοπλιστής κ. Βίκτωρ Ρέστης.

Και τι δεν έχει γραφτεί για το παρόν αλλά και για το μέλλον της συγκεκριμένης ενεργειακής θυγατρικής (χαρακτηριστικό είναι ρεπορτάζ του euro2day που έγινε προ ενός έτους (http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/342402/Article.aspx ) αλλά και σχετική αναφορά στα αποτελέσματα τριμήνου της F.G. Europe, σύμφωνα με την οποία "σημαντική αύξηση κατά 732% σημείωσαν τα έσοδα του ομίλου από την ενέργεια ανερχόμενα σε 1,09 εκατ. ευρώ έναντι 0,13 εκατ. ευρώ του τριμήνου και 1,61 εκατ. ευρώ ετήσιων εσόδων από την ενέργεια το 2008".

Και φτάνουμε στον φετινό Απρίλιο (14 του μήνος, για την ακρίβεια) κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε η τακτική γενική συνέλευση της F.G. Εurope, στην οποία παρέστησαν… 7(!) μέτοχοι, που όμως εκπροσωπούσαν το 65,72%.

Κοινώς, παρέστη ο κ. Φειδάκης, ο οποίος άμεσα και έμμεσα ελέγχει το 58%, και ίσως κάποιος εκπρόσωπος του κ. Ρέστη, που κατέχει το 11%, ίσως και 3 - 4 μικρομέτοχοι.

Τι αποφάσισε αυτή η κρίσιμη -όπως θα φανεί στη συνέχεια- συνέλευση; Πρώτον αποφάσισε να διανείμει ως μέρισμα ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ (σχεδόν) των κερδών που έβγαλε το 2008 η εταιρία, αντί του υποχρεωτικού 35%!

Μιλάμε για ποσό 14 εκατ. ευρώ που μοιράστηκε ως προμέρισμα το ένα μέρος και ως μέρισμα το άλλο (και μεγαλύτερο).

Τότε ίσως να χάρηκαν κάποιοι μικρομέτοχοι, μη γνωρίζοντας βέβαια ότι "πίσω είχε η αχλάδα την ουρά".

Η ίδια συνέλευση, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, "ενέκρινε τις αποφάσεις του Δ.Σ. για συμμετοχή της εταιρίας στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 40% θυγατρικής της RF Energy Α.Ε. για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής της και την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος".

Έγινε δε και ειδική μνεία για "τα μεγάλα περιθώρια και τις άριστες προοπτικές του ομίλου από τις δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας μέσω της RF Energy και των θυγατρικών της".

Όλα αυτά πριν από ακριβώς… 2 μήνες!

Εντελώς ξαφνικά, την Παρασκευή που μας πέρασε (αχ, αυτή η Παρασκευή -απόγευμα- τις πιο… καυτές ανακοινώσεις βγάζει τέτοιο καιρό που πάει ο κόσμος για μπάνια το σαββατοκύριακο) έπεσε ο… κεραυνός.

Η… διοίκηση, λέει, της F.G. Εurope αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίων της RF Εnergy κατά 14 εκατ. ευρώ (από τα οποία αναλογούν στην F.G. 5,6 εκατ. ευρώ, αφού έχει το 40%) "σταθμίζοντας το δυσμενές οικονομικό κλίμα στην παρούσα περίοδο".

Και ποιος θα … θυσιαστεί για να καλύψει αυτό το ποσό; Μα ο βασικός της μέτοχος κ. Γιώργος Φειδάκης, που έτσι θα αποκτήσει επιπλέον 10% στην RF Energy εις βάρος της εισηγμένης που θα πέσει από το 40% στο 30%.

Προσέξτε τώρα το πιο… ωραίο: Από τα 14 εκατ. μέρισμα που διένειμε η εταιρία πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ πήγαν στον κ. Φειδάκη… κατευθείαν, με βάση το ποσοστό του.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Φειδάκης ασκώντας τη διοίκηση της εισηγμένης διένειμε μεγάλο μέρισμα (με βασικότερο αποδέκτη τον… εαυτό του), το εισέπραξε και με αυτά τα λεφτά τώρα θα πάρει εκείνος το 10% που είχε η εισηγμένη στην πλέον ενδιαφέρουσα και υποσχόμενη θυγατρική της!

Έξοχη αλληλουχία ενεργειών, με δύο αδύναμα σημεία, όμως:

- Πώς γίνεται η ίδια διοίκηση να αποφασίζει στις 14 Απριλίου (όταν ακόμη δεν έχει ξεθωριάσει ο κίνδυνος της γενικής κατάρρευσης στις αγορές) ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση της θυγατρικής της και τώρα (που τα πράγματα είναι κατά γενική ομολογία λίγο καλύτερα) να κάνει πίσω;

- Τι θα πει, άραγε, η διοίκηση στη νέα συνέλευση που θα πρέπει να γίνει μια και η προηγούμενη είχε εγκρίνει, ως φαίνεται από την ανακοίνωση τη συμμετοχή στην αύξηση, αν εμφανιστούν μικρομέτοχοι να ζητήσουν τον λόγο;

- Και λέμε "τι θα πει" γιατί επί του πρακτέου ο κ. Φειδάκης, κατέχοντας το… 58% άμεσα και έμμεσα, έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι, ενώ επιπλέον 11% έχει ο συνεταίρος του στην RF κ. Ρέστης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v