Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2009

Iδιώτες vs κράτος για στήριξη της ΔΕΗ

Iδιώτες vs κράτος για στήριξη της ΔΕΗ
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την εικόνα που παρουσιάζει από τις αρχές του έτους η ελληνική αγορά ενέργειας.

Σε συνομιλίες τους μάλιστα δεν διστάζουν να πουν ότι αντί οι συνθήκες να βελτιώνονται έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Κι αυτό γιατί έτσι όπως λειτουργεί σήμερα η αγορά φαίνεται ότι ευνοεί είτε άμεσα είτε έμμεσα μόνο τη ΔΕΗ, που έτσι κι αλλιώς έχει κυριαρχική παρουσία.

Το κακό, λένε, ξεκίνησε με τη διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος από την Επιχείρηση μέσω της υδροηλεκτρικής παραγωγής, με συνέπεια να εκτιμάται ότι δεν αντανακλά το μεταβλητό κόστος της τιμής της παραγόμενης μεγαβατώρας.

Ήρθε στη συνέχεια και το θέμα της ρύθμισης για τις ΥΚΩ, που αποφασίστηκε εν μέσω του έτους να επιβαρύνουν και τα τιμολόγια που θα προσφέρουν οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα να δυναμιτίζεται ο ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως, το πιο σημαντικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας είναι η μη εξασφάλιση επιπλέον επάρκειας στην προμήθεια φυσικού αερίου, με συνέπεια να μην μπορούν να αναληφθούν νέα επιχειρηματικά σχέδια. Για όλους αυτούς τους λόγους εκτιμάται ότι η μη προώθηση νέων επενδύσεων και πρωτοβουλιών από τους ιδιώτες παραγωγούς καταλήγει να είναι προς όφελος της ΔΕΗ, προκειμένου όχι μόνο να "διορθώσει" την κερδοφορία της αλλά και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο στην κούρσα του ανταγωνισμού με τους ιδιώτες.

Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει...


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v