Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 4 2009

Πιστωτική επέκταση: Για να μην τρελαθούμε κιόλας!

Πιστωτική επέκταση: Για να μην τρελαθούμε κιόλας!
Η επίσημη ανακοίνωση ανέφερε ότι στο τέλος Ιουνίου η πιστωτική επέκταση ήταν κατά 7,6% αυξημένη σε σύγκριση με την ίδια ημερομηνία του 2008.

Δηλαδή, ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και προς τα νοικοκυριά της Ελλάδας είναι αυξημένα 7,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

Μα τότε πού είναι το πρόβλημα και όλος ο κόσμος διαμαρτύρεται ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια; Είναι λάθος τα στοιχεία ή οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά τρελάθηκαν και μάλιστα ομαδικώς;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει. Απλά, δεν δημοσιεύονται τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να φανεί η πραγματική εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση των δανείων συνέχισε να ανεβαίνει με ρυθμούς γύρω ή και πάνω από το 20% (ανάλογα με την κατηγορία των δανείων) έως και το καλοκαίρι του 2008. Από τότε μέχρι σήμερα οι κάνουλες ουσιαστικά έκλεισαν.

Συγκεκριμένα, στο δ΄ τρίμηνο του 2008 και στο πρώτο του 2009 οι νέες χορηγήσεις ήταν περίπου μηδενικές (βλέπε στοιχεία ισολογισμών εισηγμένων τραπεζών) και η εικόνα δεν φαίνεται να άλλαξε σημαντικά κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Η πιστωτική λοιπόν επέκταση του 7,6% προέρχεται μέσα από ένα αριθμητικό τρικ: όλο αυτό το 7,6% ή έστω το συντριπτικό κομμάτι του, αφορά στην περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2008 και σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα των δανείων μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης...

Έτσι άλλωστε εξηγείται γιατί σήμερα αμφιβάλλουμε για το αν στο τέλος του έτους θα δούμε πιστωτική επέκταση ανώτερη του 5%, καθώς για να επιτευχθεί ακόμα και αυτή η χαμηλή επίδοση απαιτείται οι τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες των χορηγήσεων στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Το ευχάριστο είναι ότι σήμερα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v