Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 19 2002

Η Λωζάνη και η.... Κοζάνη

Για να παίρνουμε και μερικά μαθήματα από το εξωτερικό, αξίζει η αναφορά στο περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε χθες ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS ”διαφημίζοντας” ουσιαστικά ένα και μόνον πράγμα. Τη διαφάνεια στη διοίκηση!

Ο ίδιος ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Marcel Ospel όχι μόνον αποκάλυψε λεπτομερώς στη συνέλευση το σύνολο του ”πακέτου” των αποδοχών του για το 2001,(μισθός, bonus, μετοχές κ.λ.π.), το οποίο βεβαίως ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,5 εκατ. ελβετικών φράγκων- ήτοι περίπου... 2,6 δισ. δρχ- αλλά έσπευσε να επισημάνει οτι η αποκάλυψη των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν αρκεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων.

Χρειάζονται, όπως είπε, σαφείς διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα, τις οποίες και παρουσίασε. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε και στις τρείς επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί και αφορούν:

Θέματα εσωτερικού ελέγχου, την αξιολόγηση υποψηφίων για το διοικητικό συμβούλιο και τέλος -μεσω ειδικής επιτροπής- την προέγκριση των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου!

Περιττό ίσως να ειπωθεί οτι στις επιτροπές αυτές συμμετέχουν και μη-εκτελεστικά ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, για το φόβο των... Ιουδαίων!

Στα καθ’ υμάς πόσες είναι αλήθεια οι εταιρίες που ανακοινώνουν τις αποδοχές των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ανώτερων executives; Οσες ανακοινώνουν λεπτομερώς και τις κινήσεις των insiders θα μου απαντήσετε και μάλλον θα έχετε... δίκιο!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v