Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2009

Υπόθεση Lehman: Το γερό χαρτί της MiFID και η ΕΚ

Υπόθεση Lehman: Το γερό χαρτί της MiFID και η ΕΚ
Ένα ισχυρό "χαρτί" στα χέρια όσων διεκδικούν ή μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τη ζημία που ενέγραψαν από την κατοχή επενδυτικών προϊόντων έκδοσης Lehman Brothers δίνει η προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η Κεφαλαιαγορά επέβαλε στη Citibank International Plc. πρόστιμο 300 χιλ. ευρώ καθώς διαπίστωσε ελλείψεις στο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των παρεχόμενων συμβουλών σε επενδυτές στους οποίους είχαν διατεθεί επενδυτικά προϊόντα Lehman Brothers.

Η επιβολή προστίμου προσθέτει από μόνη της ένα επιπλέον όπλο σε όσους διεκδικούν αποζημιώσεις από τη Citibank για τη ζημία από τη Lehman.

Την ίδια στιγμή, όμως, ανοίγει και το ευρύτερο θέμα των δικαιωμάτων που έχουν οι μη επαγγελματίες επενδυτές σε περιβάλλον MiFID και των αντίστοιχων υποχρεώσεων που έχουν οι εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Και αυτό γιατί ελλείψεις στο ερωτηματολόγιο για τα τεστ καταλληλότητας που αποτελούν θεμέλιο λίθο για την προστασία του ιδιώτη επενδυτή μπορεί να διαπιστωθούν και αλλού.
Άλλωστε, όλο το πλαίσιο της MiFID λειτουργεί εξαιρετικά "προστατευτικά" για τους ιδιώτες επενδυτές.

Γι' αυτό και υπό τον φόβο των… Ιουδαίων κάποιες ελληνικές τράπεζες έσπευσαν πέρυσι τέτοια εποχή να τα βρουν με πελάτες των τμημάτων ιδιωτικής τραπεζικής. Αναλαμβάνοντας οι ίδιες το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v