Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2009

Η Κύπρος, η Ελλάδα και τα τραπεζικά μερίσματα…

Η Κύπρος, η Ελλάδα και τα τραπεζικά μερίσματα…
Μέχρι πρότινος η Ελλάδα αποτελούσε για τις κυπριακές τράπεζες τον «φυσικό χώρο» επέκτασής τους.

Και μάλιστα ένιωθαν πολύ άνετα όταν κατάφερναν να ενισχύσουν τις εδώ επιδόσεις τους, καθώς ξέφευγαν από τα στενά όρια μιας μικρής αγοράς όπως η Κύπρος.

Σήμερα όλα αυτά μπορεί να μην έχουν αλλάξει, όμως έχει προστεθεί και η διάσταση του «κινδύνου».

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη σημείωση της Κεντρικής Tράπεζας Kύπρου που προτρέπει τις κυπριακές τράπεζες να ακολουθήσουν «πιο σφιχτή μερισματική πολιτική», μεταξύ άλλων και λόγω της έκθεσής τους σε προβληματικές αγορές, όπως η Ελλάδα…

Να σημειωθεί ότι η ΚΤΚ δεν μίλησε για προβληματικές αγορές όπως η Ρωσία (όπου υπάρχει κυπριακή παρουσία), αλλά για προβληματικές αγορές όπως η Ελλάδα...

Να σημειωθεί επίσης ότι η Τράπεζα Κύπρου έσπευσε να ρευστοποιήσει μαζικά ελληνικά κρατικά ομόλογα και να απεμπλακεί ουσιαστικά από τον συγκεκριμένο κίνδυνο.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ούτε η κυπριακή τραπεζική αγορά αλλά ούτε και η κυπριακή οικονομία γενικότερα στερούνται προβλημάτων. Και φυσικά, δεν έμειναν αλώβητες από την κρίση.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, υπάρχει και στη Μεγαλόνησο θέμα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πλην όμως όχι στις διαστάσεις τις οποίες έχει πάρει στην Ελλάδα.

Θέμα υπάρχει επίσης και στα μακροοικονομικά, όπου ενώ η κυβέρνηση μιλά για δημοσιονομικό έλλειμμα -2,9% φέτος, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθ. Ορφανίδης θεωρεί την επίδοση αυτή αισιόδοξη και φοβάται χειρότερη για το 2010.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόσταση από το -12,7% της Ελλάδας παραμένει τεράστια.

Υ.Γ.: Γίνεται προφανές ότι αν υπάρχει προτροπή προς τις κυπριακές τράπεζες για πιο σφιχτή μερισματική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος μάλλον θα δώσει αυστηρότερες κατευθύνσεις προς τις ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v