Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 18 2004

Ο ”πανικός” των Χρηματιστών

Tώρα αρχίζουν να το φυσάνε και να μην… κρυώνει οι χρηματιστές, για το γεγονός ότι παρέδωσαν αμαχητί το σπίτι τους (δηλαδή το ΧΑ) στις μεγάλες τράπεζες.

Τώρα, ίσως είναι αργά…

Αυτή η αγωνία για την ”παντοκρατορία” των τραπεζών (και το ενδεχόμενο κατάχρησής της εις βάρος των συμφερόντων τους) κρύβεται πίσω από την έκτακτη κινητοποίηση μιας ομάδας παλαιών χρηματιστών, η οποία θυμήθηκε τις κομματικές της ταυτότητες προκειμένου να ”σπρώξει” με κάθε τρόπο το δικό της… παιδί στην ηγεσία του ΧΑ.

Ως υποψήφιος πρόεδρος στις επαφές με τον κ. Έβερτ, φερόταν ο κ. Κομνηνός παλαιός χρηματιστής και ιδιοκτήτης της φερώνυμης Χρηματιστηριακής, που σήμερα καταλαμβάνει την 55η θέση μεταξύ 84 εταιριών, στα μερίδια αγοράς του 2004.

Οι αντιδράσεις που εισέπραξαν όμως, δεν ήταν και τόσο θετικές.

Βλέπετε από άλλες πλευρές φέρεται να προωθείται ως ”φαβορί” ο κ. Π. Αθανάσογλου, οικονομολόγος στις σπουδές και στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, με εμπειρία στη Διεύθυνση Μελετών, αλλά και μέλος του Δ.Σ. του ΧΑ έως το Δεκέμβριο του 1996.

Άρα, λένε, είναι και ”γνώστης της αγοράς”.

Ναι, αλλά ποιας αγοράς; Εκείνης του παρελθόντος, εκείνης ο κύκλος της οποίας έκλεισε ουσιαστικά με το περιβόητο ”σκάνδαλο ΔΕΛΤΑ”.

Μιας αγοράς που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή Σοφοκλέους, τα προβλήματα του διεθνοποιημένου ανταγωνισμού και της ”πανευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς”

Λησμονούν επίσης οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης ότι ένα απλό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, δεν είναι εύκολο να τεθεί επικεφαλής διοικητικών συμβουλίων (της ΕΧΑΕ και του ΧΑ), τα οποία έχουν επιμόνως κατηγορηθεί για την πολυμελή εκπροσώπηση- για να μην πούμε την κυριαρχία-εκπροσώπων των…τραπεζιτών, χωρίς να δημιουργηθούν εύλογες υπόνοιες για τυχόν ανισότητες.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην ίδια περίοδο συμβαίνουν συγκεκριμένα γεγονότα:

-Οι ιδιωτικές ΑΧΕ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) χάνουν διαρκώς μερίδια από τις μεγάλες τραπεζικές.

-Έχουν ενταθεί οι ποικίλες πιέσεις προς τις μικρές και μεσαίες ΑΧΕ, είτε να συγχωνευθούν, είτε να κλείσουν.

-Εχουν αυξηθεί οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις ΑΧΕ, (η περίπτωση ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ-ΤΕΧΝΕΡΓΑ είναι απλά η κορυφή του… παγόβουνου) έλεγχοι που αφορούν δείκτες φερεγγυότητας και επάρκειες κεφαλαίων, τυχόν συμμετοχή σε χρηματιστηριακά παίγνια, αλλά και το μεγάλο θέμα των Δημόσιων Εγγραφών.

Έτσι, η όλη κατάσταση ερμηνεύεται από ορισμένους χρηματιστές ως έκφραση ”μεροληψίας” υπέρ των τραπεζών, γι αυτό και επιμένουν να τονίζουν ότι ”κάθε φορά γίνονται έλεγχοι και συλλαμβάνονται τα μικρά… ψάρια της αγοράς, ενώ οι… καρχαρίες τριγυρίζουν ανενόχλητοι”, όπως δηκτικότατα ανέφερε στον Χαμαιλέοντα παλαιός χρηματιστής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v