Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2010

Κατασκευές: Ακόμη πιο βαθιά στην κρίση...

Κατασκευές: Ακόμη πιο βαθιά στην κρίση...
Βαρύ και... ασήκωτο είναι το κλίμα μεταξύ των κατασκευαστών καθώς έχουν συνειδητοποιήσει πως το 2010 θα είναι ακόμα πιο δύσκολη χρονιά για τον κλάδο που θα μπει για τα καλά στην «καρδιά» της κρίσης.

Οι περισσότεροι εκτιμούν με βεβαιότητα πως τα έσοδα των εταιρειών τους θα συρρικνωθούν περισσότερο. Επιπλέον, οι μικρότερες επιχειρήσεις θεωρούν σίγουρο πως θα «γράψουν» ζημίες, ενώ οι μεγάλοι όμιλοι ανησυχούν μήπως τα κέρδη τους μειωθούν σημαντικά.

Οι ελπίδες που έτρεφαν μέχρι πρόσφατα οι κατασκευαστές για σταδιακή ανάκαμψη με την ανάθεση σειράς δημοσίων έργων σε σύντομο χρονικό διάστημα εξανεμίστηκαν μετά τη διαπίστωση της πραγματικά κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και την επίγνωση της αδυναμίας του κράτους να χρηματοδοτήσει άμεσα την κατασκευή νέων υποδομών.

Έτσι, περιορίζουν κατά το δυνατόν τα έξοδά τους με περικοπές μισθών αλλά -δυστυχώς- και προσωπικού, ενώ βάζουν στον «πάγο» όλα τα σχέδια επενδύσεων.

Μικρές προσδοκίες, όπως είναι φυσικό, έχουν πλέον και οι μικρομέτοχοι των εισηγμένων τεχνικών εταιρειών οι οποίοι φέτος (σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές) δεν προσεύχονται τόσο για να λάβουν μέρισμα όσο για να καταφέρει να επιβιώσει η επιχείρηση στην οποία έχουν τοποθετήσει μέρος των χρημάτων τους.

Άλλωστε, ελάχιστες (μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού) θα είναι οι κατασκευαστικές που θα διανείμουν μέρισμα για τη χρήση του 2009, ενώ εκτιμάται πως θα είναι ακόμη λιγότερες όσες θα κάνουν το ίδιο το 2010...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v