Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2004

ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΣΠΙΣ: ”Mε τα λεφτά των... άλλων”!!!

Αναφερθήκαμε πρόσφατα στην περίπτωση του αμοιβαίου ΑΣΠΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ και στις απαράδεκτες αποδόσεις του τόσο το 2003 όσο και στο τρέχον έτος (-5,45%, το μόνο με αρνητική απόδοση το 2003 και –13,4% στο τρέχον έτος, πάντα στην... τελευταία θέση της κατηγορίας του).

Προσέξαμε όμως ότι αντίστοιχα ”ικανοποιητικές” επιδόσεις έχει και το ομολογιακό της ίδιας ΑΕΔΑΚ (ΑΣΠΙΣ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ).

Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο ομολογιακό -το τονίζουμε- αμοιβαίο, είχε αρνητική απόδοση το 2002 με –2,84%, η οποία ήταν βεβαίως και η χειρότερη στην κατηγορία του, ενώ παρουσίασε απόδοση μόλις 1% το 2003

(μία από τις χειρότερες στην κατηγορία του).

Στο τρέχον έτος έχει πάλι καταφέρει να είναι ΤΟ ΜΟΝΟ με αρνητική απόδοση, η οποία μάλιστα ανέρχεται (όλα τα στοιχεία έως 30/06 από την Alpha Trust) σε –2,61%.

Είπαμε λοιπόν να δούμε λίγο τα χαρτοφυλάκια αυτών των δύο αμοιβαίων, όπως ήταν στις 31/12/2003, με βάση τα επίσημα στοιχεία της συγκεκριμένης ΑΕΔΑΚ.

Τι διαπιστώσαμε;

Κατ’ αρχήν το ομολογιακό αυτό περιλαμβάνει αρκετές μετοχές, σε ποσοστό 10% του ενεργητικού του, πράγμα το οποίο δεν είναι βεβαίως παράνομο.

Κι ως εκ συμπτώσεως, ”αρκετές” από αυτές τις μετοχές είναι των εταιριών του ομίλου δηλαδή της ASPIS BANK, όπου το αμοιβαίο κατείχε στις 31/12/04, 1.636.170 τεμάχια και της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, στην οποία κατείχε 1.470.000 τεμάχια.

Οι δύο αυτές θέσεις αποτελούσαν περίπου το... 7% του ενεργητικού του συγκεκριμένου –ομολογιακού όπως προείπαμε- αμοιβαίου. Σε άλλες εισηγμένες μετοχές υπήρχαν κάτι… ψίχουλα!!!

Στην περίπτωση του μετοχικού αμοιβαίου ΑΣΠΙΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, από το χαρτοφυλάκιο της 31/12/03 προκύπτει ότι κατείχε 687.940 μετοχές της ASPIS BANK, που αντιστοιχούσαν σε περίπου… 8% του ενεργητικού του κι άλλες 893.510 μετοχές της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ που αντιστοιχούσαν σε 4,66% του ενεργητικού του.

Κοινώς, περίπου 12-13% του συγκεκριμένου αμοιβαίου ήταν τοποθετημένο στις δύο αυτές συγγενείς εταιρίες!!!

Κι από την άλλη πλευρά, αν αθροίσουμε τις θέσεις των δύο αμοιβαίων βλέπουμε ότι μέσω της ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ υπήρχε έλεγχος του 5,5% και πλέον της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, αλλά και του 6,5% της ASPIS BANK!!!

Προφανώς ο έλεγχος (με τα λεφτά των…μεριδιούχων βεβαίως) εξακολουθεί να ασκείται, ωστόσο είναι απορίας άξιον πώς οι επενδυτικές επιτροπές και οι διαχειριστές των εν λόγω αμοιβαίων δεν έχουν…ιδρώσει (οπότε θα έψαχναν ίσως να βρουν μια λύση) ειδικά από τα τεράστια ποσοστά πτώσης που καταγράφει η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, τα τελευταία…χρόνια.

Για του λόγου το αληθές, σημειώνουμε ότι η μετοχή της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ έχει χάσει τους 24 τελευταίους μήνες περίπου το 68% της αξίας της, ενώ μέσα στο 2004, οι απώλειες είναι περίπου 46%.

Προφανώς οι επιτελείς της ΑΕΔΑΚ είναι ιδιαίτερα… μακροπρόθεσμης επενδυτικής αντίληψης!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v