Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 15 2010

EFG: Φορολογικός συντελεστής 6% για το 2009!

EFG: Φορολογικός συντελεστής 6% για το 2009!
Η διαμόρφωση του φορολογικού συντελεστή σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα προκάλεσε την έκπληξη των υψηλότερων, σε σχέση με τα αναμενόμενα, κερδών 2009 της EFG Eurobank.

Ο τραπεζικός όμιλος επιβαρύνθηκε με συνολικό φόρο 82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, όμως, τα 57 εκατ. ευρώ αφορούν στην έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επομένως, ο κανονικός φόρος της χρήσης διαμορφώθηκε μόλις στα 25 εκατ. ευρώ με κέρδη 400 εκατ. ευρώ. Ο φορολογικός συντελεστής στον όμιλο κατήλθε στο 6%!

Η κατακρήμνιση του φορολογικού συντελεστή ήρθε ως αποτέλεσμα της διάρθρωσης των εσόδων και των κερδών από θυγατρικές του εξωτερικού, αναφέρουν λακωνικά στην τράπεζα.

Η λογική εξήγηση, πάντως, είναι ότι τα κέρδη από trading -κυρίως ομολόγων- ήταν ιδιαίτερα υψηλά πέρυσι το διάστημα Απριλίου - Οκτωβρίου και αυτά, ως γνωστόν, φορολογούνται στην πηγή με 10%.

Η τράπεζα εμφάνισε στο τέλος του 2009 υποαξία 170 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ελληνικών ομολόγων αξίας 6,7 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά το δ΄ τρίμηνο τη χρηματοδότηση που έχει λάβει από την ΕΚΤ.

Το συνολικό ποσό ρευστότητας που έχει αντλήσει από την κεντρική τράπεζα η Eurobank ανερχόταν στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Η τράπεζα σχημάτισε υψηλότερες προβλέψεις στο δ΄ τρίμηνο του 2009 (2,27% επί του χαρτοφυλακίου δανείων) έναντι του γ΄ τριμήνου του ίδιου έτους (2,14%) και η διοίκησή της εκτιμά ότι ο ρυθμός δημιουργίας μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί στο α΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς με πιθανή κορύφωση στο β΄ τρίμηνο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει κατά 2,5% - 2,8%, με την ιδιωτική κατανάλωση να υποχωρεί σε ποσοστό περίπου 5% - 5,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v