Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 24 2010

Αρχίζει η μάχη των σκουπιδιών!

Αρχίζει η μάχη των σκουπιδιών!
Το σύνθημα για να λάβουν θέσεις εν όψει της μάχης των... σκουπιδιών έδωσε στους κατασκευαστικούς ομίλους και σε όσους άλλους επιδιώκουν να επενδύσουν στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Η υπουργός, μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης - Ενεργειακής Αξιοποίησης, ξεκαθάρισε ότι οι απαραίτητες υποδομές για την εκμετάλλευση των αποβλήτων θα υλοποιηθούν με το σύστημα της παραχώρησης και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις απαραίτητες προετοιμασίες και συμφωνίες από τους υποψήφιους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι κατασκευαστές και άλλοι ενδιαφερόμενοι έχουν εκδηλώσει εδώ και χρόνια την πρόθεσή τους να τοποθετηθούν επενδυτικά στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ωστόσο η αναβλητικότητα εκ μέρους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και φορέων να προωθήσουν τέτοιου είδους έργα δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την ουσιαστική συγκρότηση συνεργασιών και προτάσεων από την πλευρά των ιδιωτών.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ο όμιλος MIG ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον γαλλικών συμφερόντων οίκο Veolia Environnement στη νέα αυτή αγορά, ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο η Intrakat και η γαλλική Suez Environnement είχαν συνάψει ανάλογη συμφωνία συνεργασίας.

Με τη διαχείριση απορριμμάτων ασχολείται ήδη ο όμιλος Ελλάκτωρ μέσω της θυγατρικής Ηλέκτωρ που λειτουργεί τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Φυσικά, ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος θα ήθελε να αναπτύξει περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο αυτόν, κάτι που θα επιχειρήσει να πετύχει μετά την ανακοίνωση των προθέσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Θέσεις στη νέα αγορά θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν, επίσης, οι όμιλοι J&P Άβαξ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Βιοχάλκο και Κοπελούζου, δεδομένου ότι εκτιμάται πως την προσεχή πενταετία θα απαιτηθούν επενδύσεις τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ στη διαχείριση απορριμμάτων.

Φυσικά, το μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιωτών για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα πηγάζει βασικά από την προσδοκία για τη σταθερή ροή των σημαντικότατων εσόδων που υπολογίζουν ότι θα εξασφαλίσουν από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας - ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v