Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 7 2010

Μαΐλλης: Οι διευκρινίσεις και η ταμπακιέρα

Μαΐλλης: Οι διευκρινίσεις και η ταμπακιέρα
Αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές 3,2 εκατ. ευρώ και τόκους 3,7 εκατ. ευρώ, που λογιστικοποιούνται, αλλά δεν καταβάλλονται, περιλαμβάνουν τα χρηματοοικονομικά έξοδα της Μ. Ι. Μαΐλλης κατά το α΄ τρίμηνο της χρήσης, όπως διευκρινίζει με επιστολή της η εταιρία.

Η Μ. Ι. Μαΐλλης επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό για αλλαγή της επωνυμίας της εταιρίας, χαρακτηρίζοντάς την «προσαρμογή του τίτλου και του σκοπού στο νέο επιχειρησιακό μοντέλο». Δεν παρέχει, όμως, περαιτέρω διευκρινίσεις.

Από τις επίσημες ανακοινώσεις γνωρίζουμε ότι η εταιρία βρίσκεται σε τελική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της, για αναδιάρθρωση του χρέους της.

Το σχέδιο, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, προβλέπει κεφαλαιοποίηση χρεών 70 εκατ. ευρώ. Και επειδή ενδέχεται να μην αρκέσει, καθώς ο δανεισμός του ομίλου θα παραμείνει υψηλός, προβλέπει και plan B. Το μετατρέψιμο ομολογιακό 50 εκατ. ευρώ.

Με την κεφαλαιοποίηση των 70 εκατ. ευρώ οι τράπεζες και οι ομολογιούχοι εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν περί το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Μαΐλλης και θα αυξήσουν περαιτέρω το ποσοστό τους αν χρειαστεί να μετατρέψουν το ΜΟΔ προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός της εισηγμένης.

Η δε αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει και σε αλλαγές στο management.

Τα παραπάνω όμως δεν συνιστούν αλλαγή επιχειρησιακού μοντέλου, αλλά απογαλακτισμό, υπό το νέο μετοχικό σχήμα, της Μαΐλλης από τον ιδρυτή, μέχρι σήμερα βασικό μέτοχο και πρόεδρό της.

Η αλλαγή επιχειρησιακού μοντέλου συνήθως αναφέρεται σε αλλαγή πολιτικής στον τομέα πωλήσεων (νέα προϊόντα, νέες κατηγορίες πελατών και άλλα συναφή).

Βάσει των ανακοινώσεων, ο όμιλος έχει αλλάξει την πολιτική πωλήσεών του από την επάνοδο του κ. Μιχ. Μαΐλλη ως υπεύθυνου πωλήσεων. Θα την αλλάξει και πάλι;

Και πώς συνδέεται η αλλαγή επιχειρησιακού μοντέλου με τη διεύρυνση σκοπού;

Καλό είναι επομένως να υπάρξουν σύντομα διευκρινίσεις.

Υ.Γ. Όσο για το πόσο έχουν κοστίσει στην εταιρία οι συνεχείς μελέτες αναδιάρθρωσης που επιβάλλουν οι πιστωτές της και πληρώνει η ίδια, να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο κ. Μιχ. Μαΐλλης στην περυσινή γενική συνέλευση είχε αναφέρει ότι από την ώρα όπου η Μαΐλλης έσπασε τα covenants μέχρι και το τέλος του 2008 είχε πληρώσει 5 εκατ. ευρώ για consulting. Και ακολούθησε και η νέα μελέτη της Ernst & Young.

Υ.Γ. 2: Έχει υπογράψει ο κ. Μαΐλλης τη συμφωνία και αν όχι, γιατί καθυστέρει;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v