Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2004

FANCO: Πρόβλημα με την αύξηση κεφαλαίων

Στην ”αναμονή” για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου βρίσκεται ως γνωστόν μία από τις εταιρίες του ομίλου Λαναρά, η FANCO. Mόνο που όλα δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ”πρόβλημα”.

Το θέμα αφορά στους όρους της αύξησης, ήτοι 5 νέες προς 1 παλαιά στη τιμή του 1€.

Οπως θα αντιληφθήκατε από την χθεσινή απόφαση του ΧΑ- αν τη διαβάσατε-για να προχωρήσει μια αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει την ημέρα αποκοπής του δικαιώματος η τρέχουσα τιμή της μετοχής να είναι υψηλότερη από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Μόνον που η Fanco έκλεισε χθες στα 0,69€ κι έχει πολύ... δρόμο για να φτάσει στο 1€!!!

Πέραν αυτού, οι όροι έκδοσης των μετοχών είναι σίγουρα ολίγον προβληματικοί, για οποιονδήποτε άλλο πέραν των βασικών μετόχων της εταιρίας. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι μικρομέτοχοι δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να συμμετάσχουν στην αύξηση!!!

Από την άλλη πλευρά το ποσό της ζητούμενης αύξησης είναι 54 εκατ. ευρώ, οπότε το επίσημο ποσοστό της ΚΛΩΝΑΤΕΞ, (27,23%) που έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της, ισοδυναμεί με την καταβολή 14,5 εκατ. ευρώ.

Εάν υποθέσουμε ότι το ποσό αυτό υπάρχει, με βάση τους όρους της αύξησης, κι εάν δεν ασκήσουν τα δικαιώματά τους οι λοιποί μέτοχοι (ενδεχόμενο πολύ πιθανό αφού θα πρέπει να δώσουν συνολικά 5 ευρώ για κάθε μία παλαιά μετοχή που κατέχουν, χθεσινής αξίας μόλις 0,69€!!!) το ποσοστό της ΚΛΩΝΑΤΕΞ θα εκτοξευτεί έως και στο… 70%, δηλαδή πάνω από την καταστατική πλειοψηφία!!!

Βεβαίως το ποσοστό αυτό προκύπτει με την υπόθεση ότι δεν θα συμμετάσχει ο κ. Νατάν ο οποίος εμφανίζεται να κατέχει το 9,944%, σύμφωνα με τα μετοχολόγια του ΧΑ.

Εάν πάλι συμμετάσχει ο κ. Νατάν και υποθέσουμε ότι ενεργεί ”από κοινού” με τον όμιλο Λαναρά, καθώς δεν έχουμε σοβαρές ενδείξεις περί του αντιθέτου, τότε οι δύο πλευρές θα ελέγχουν περίπου 80% της εταιρίας έναντι 37% που εμφανίζονται να κατέχουν σήμερα!!!

Όλα αυτά βεβαίως χωρίς καμία υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς, καθώς η αύξηση των ποσοστών θα έχει προέλθει από την εξάσκηση αναλογούντων δικαιωμάτων, όπως ακριβώς προβλέπει η σχετική νομοθεσία στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας προσφοράς…

Για λόγους σύγκρισης θα ήταν σίγουρα χρήσιμο να υπολογίσουμε σε ποιές τιμές έγιναν και τι μέγεθος είχαν οι πωλήσεις των βασικών μετόχων τα προηγούμενα χρόνια, (π.χ. το 1999-2000) για να εκτιμήσουμε έστω και ”χοντρικά” πόσα λεφτά πήραν τότε και πόσα θα δώσουν τώρα για να λάβουν πίσω τα χαρτιά που έδωσαν!!!

ΥΓ: Πρόβλημα βεβαίως προκύπτει και για την ASPIS ΒΑΝΚ, αφού η αύξησή της εγκρίθηκε με την προϋπόθεση ότι στην ημερομηνία αποκοπής η τρέχουσα τιμή θα είναι υψηλότερη από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Ατυχώς η τιμή διάθεσης είναι 3€ και η τρέχουσα τιμή χθες ήταν... 2,48€. Θα ανέβει άραγε; Διότι ως γνωστόν οι μετοχές ανεβαίνουν με λεφτά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v