Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 17 2010

Χρέη νοσοκομείων: Η μπίλια της ζημιάς

Χρέη νοσοκομείων: Η μπίλια της ζημιάς
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, προχθές, περιχαρής ότι επήλθε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, ύψους, περίπου 5,7 δισ. ευρώ, και θα ομαλοποιηθεί σταδιακά η τροφοδοσία των νοσοκομείων.

Αντίστοιχη ανακοίνωση από τις φαρμακοβιομηχανίες δεν υπήρξε.

Και αυτό επειδή η κυβέρνηση ζητά να εξοφλήσει χρέη νοσοκομείων ύψους 5,35 δισ. ευρώ, της περιόδου 2007-09, με άτοκα διετή και τριετή ομόλογα.

Τα οποία θα είναι, μεν, διαπραγματεύσιμα και επομένως θα μπορούν να προεξοφληθούν από τις τράπεζες αλλά το ερώτημα είναι σε ποια τιμή.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Μετά και την νέα υποβάθμιση από την Moody΄s η ΕΚΤ μείωσε αυτόματα, κατά 5% επιπλέον, το ποσό που δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, όταν βάζουν ενέχυρο ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Με την αξία των ομολόγων ως ενέχυρο να μειώνεται οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν μέση έκπτωση μικρότερη του 15% για να αγοράσουν τώρα τα άτοκα ομόλογα που δίνει στους προμηθευτές των νοσοκομείων η κυβέρνηση.

Ξένες τράπεζες στις οποίες απευθύνθηκαν ήδη φαρμακοβιομηχανίες δήλωσαν ότι προτίθενται να αγοράσουν τα άτοκα ομόλογα με discount της τάξης του 30% !!!

Από την άλλη, όμως, οι μεγάλες φαρμακευτικές και οι εταιρείες εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις προεξοφλήσει τις απαιτήσεις και έχουν εισπράξει περίπου το 85% με 95% της απαίτησης ανάλογα με το πότε έκαναν την προεξόφληση.

Προκύπτει, ως εκ τούτου, ζημιά και η μάχη γίνεται για το που θα κάτσει η μπίλια και ποιος θα την γράψει.

Το πιθανότερο είναι να την γράψουν οι προμηθευτές καθώς οι τράπεζες σε αυτή τη συγκυρία δεν αντέχουν χασούρες.

Διπλά χαμένες από τις φαρμακοβιομηχανίες και τις εταιρείες εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού θα είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε  χθες, ο αντιπρόεδρος του ομίλου Υγεία, κ. Α. Βγενόπουλος, όσες πήραν τις δουλειές με μειοδοτικούς διαγωνισμούς και με μονοψήφια περιθώρια κέρδους.

Αυτές θα κινδυνεύσουν και με πτώχευση !!!

Στον αντίποδα διπλά ωφελημένοι θα είναι οι προμηθευτές που πήραν δουλειές με απευθείας αναθέσεις και περιθώρια κέρδους ως και 1300% !!!

Αφενός γιατί η ζημιά της προεξόφλησης, μπροστά στα κέρδη που έγραψαν είναι «ψίχουλα». Αφετέρου γιατί η κυβέρνηση νομιμοποιεί και τις οφειλές, που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς προέκυπταν από εξωσυμβατικές διαδικασίες προμηθειών !!!

Και αποτελούν το 50% (!!!!) των οφειλών των νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» σε όσους – πιθανώς- την «έκλεψαν» μέσω απευθείας αναθέσεων και υπερτιμολογήσεων, καλώντας τους να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με μια μικρή έκπτωση της τάξης του 14%.

Τα ίδια δηλαδή που κάνει και με τους φοροφυγάδες ή με τη νομιμοποίηση του «μαύρου» χρήματος.

Για αυτό φωνάζει ο Βγενόπουλος ότι πρόκειται για ρύθμιση, που επιβραβεύει τους απατεώνες έναντι των τιμίων, και ζητά παραπομπή των απευθείας αναθέσεων στην εισαγγελία.

Και το οξύμωρο είναι ότι τα ίδια έχει καταγγείλει και η κυβέρνηση, πριν και μετά την ανάληψη της εξουσίας, μιλώντας για όργιο υπερτιμολογήσεων και διαφθοράς στις προμήθειες των νοσοκομείων

Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v