Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2004

Nεοεισηγμένες και ”αγορές ιδίων μετοχών”

Την αγορά ιδίων μετοχών ως ποσοστό 10% του μετοχικού της κεφαλαίου ενέκρινε προχτές η συνέλευση της εταιρίας πληροφορικής Profile, όπως έγκαιρα σας είχε ενημερώσει η στήλη ότι θα συμβεί.

Στο μεταξύ, βέβαια, η μετοχή έχει ήδη κερδίσει πάνω από μισό ευρώ (το χαμηλό ήταν στα 1,47 ευρώ, ενώ τώρα κινείται στα 2,05 ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο κατά περίπου 35% από το χαμηλό της), χωρίς προφανέστατα να έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η απόφαση αγοράς ιδίων.

Κάποιοι έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την κάθετη πτώση της τιμής, πρωτού ενεργοποιηθεί η απόφαση αγοράς ιδίων.

Μεγάλη ωστόσο παραμένει και η απόσταση από την τιμή εισαγωγής που ήταν, θυμίζουμε, στα 3,2 ευρώ.

Σημειώστε επίσης κάτι που έχει γενικότερη σημασία, καθώς ισχύει όχι μόνον για την Profile, μα και για λοιπές νεοεισηγμένες (π.χ. η Revoil, που επίσης έλαβε πρόσφατα απόφαση αγοράς ίδίων μετοχών), αρκεί να τηρούνται ορισμένες ”ηθικές” προϋποθέσεις.

Όταν λοιπόν οι βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί να μην πωλήσουν μεγάλα ποσοστά για ένα διάστημα (συνήθως ετήσιο) και το διάστημα αυτό δεν έχει λήξει (διότι αν έχει λήξει μπορεί να γίνουν και... παρατράγουδα), ουσιαστικά έχουμε από τη μία το free float που είναι συνήθως 20%-25% της εταιρίας και από την άλλη την απόφαση αγοράς ιδίων που αφορά κατά κανόνα έως και στο 10% της εταιρίας, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του free float.

Άρα η εταιρία αποκτά σημαντικές ”άμυνες” στην περίπτωση αναίτιας/κερδοσκοπικής απαξίωσης της μετοχής της, αρκεί βεβαίως να πιστεύει πραγματικά η διοίκηση στη μετοχή (δηλαδή στις προοπτικές της εταιρίας) και να υπάρχει και η απαραίτητη ρευστότητα.

Σημειώστε το αυτό, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις θα παίξει ρόλο μελλοντικά, ειδικά σε περιπτώσεις ”χλωρών” που καίγονται μαζί με τα... ξερά!

Ιδίως αν συνοδευτεί μεταγενέστερα από διαγραφή των μετοχών που αποκτήθηκαν προς όφελος της ”απόδοσης ιδίων κεφαλαίων”, αλλά και της πραγματικής ”αξίας” που έχουν στα χέρια τους οι λοιποί μέτοχοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v