Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2010

Εμείς τα λέγαμε για το Αλιβέρι…

Εμείς τα λέγαμε για το Αλιβέρι…
Πλήρης επιβεβαίωση του «Χαμαιλέοντα» για τον διαγωνισμό του υποθαλάσσιου αγωγού υψηλής πίεσης του Αλιβερίου από τον ΔΕΣΦΑ. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός ήταν 17 εκατ. ευρώ και οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν 24,2 εκατ. ευρώ και 24,8 εκατ. ευρώ, ήτοι απόκλιση 7 εκατ. ευρώ.

Τελικώς, αφού όπως γράφαμε έγιναν διάφορες διαπραγματεύσεις, ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε και κλήθηκε ο μειοδότης να δώσει καλύτερη τιμή…

Ως εκ θαύματος έγινε τελικώς έκπτωση 4 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, όπως υποστηρίζουν οι «κακοπροαίρετοι» γνώστες εργολάβοι, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ακολουθούσε η μέθοδος της επιβράβευσης για την επιτάχυνση του έργου, οπότε πάλι θα έφτανε το έργο στα 25 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία είχε εφαρμοστεί «με επιτυχία» και από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΔΕΣΦΑ και είχε αποδώσει. Και ακόμα στον οργανισμό φαίνεται πως κάνει κουμάντο η «εφευρέτης και δημιουργός» της μεθόδου…

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο διαγωνισμός δεν θα έπρεπε να έχει καν εγκριθεί στα 17,2 εκατ. ευρώ, αφού από την αρχική μελέτη έχει αφαιρεθεί από το αντικείμενο της εργολαβίας το καλώδιο οπτικών ινών που είχε προϋπολογισμό 860.000 ευρώ.

Ευτυχώς, όμως, φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να λειτουργεί σε αυτήν τη χώρα, γιατί το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο πήγε προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα ανάθεσης του έργου έκρινε ότι η διαδικασία του ελεγχόμενου διαγωνισμού δεν ήταν νόμιμη και συνεπώς κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης.

Ευκαιρία λοιπόν να ψάξουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΔΕΣΦΑ αλλά και οι τεχνοκράτες του οργανισμού ποιος και γιατί έκανε τις εισηγήσεις, ποιος και γιατί δεν προχώρησε γρήγορα και με διαφάνεια ένα τόσο σημαντικό έργο για τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v