Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 28 2010

Αισιόδοξοι vs απαισιόδοξοι στο ΧΑ

Αισιόδοξοι vs απαισιόδοξοι στο ΧΑ
Όσο διαρκεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το κλίμα στη Σοφοκλέους, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ρευστοποιούν άλλες μετοχές, ή και μέρος των θέσεών τους στην ΕΤΕ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια τόσο μεγάλων εκδόσεων για τα ελληνικά δεδομένα, βραχυπρόθεσμη επιβάρυνση του όλου κλίματος έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν, ακόμη και σε εποχές προ οικονομικής κρίσης...

Ένα δεύτερο επιχείρημα που θα μπορούσαν να παραθέσουν οι «απαισιόδοξοι» του Χ.Α. είναι οι δείκτες αποτιμήσεων.

Δηλαδή, οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν ελκυστικότερες από τις ελληνικές, οι οποίες για το άμεσο μέλλον (2010 - 2011) δεν μπορούν να επιδείξουν σημαντική κερδοφορία και πόσο μάλλον σημαντικές μερισματικές αποδόσεις.

Για ποιους λόγους, όμως, θα μπορούσαν να υπάρχουν αγοραστές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας; Είναι μόνο οι ξένοι που «εισπράττουν προμήθειες για να στηρίζουν το Χ.Α.»; Είναι μόνο οι traders που μπαίνουν και βγαίνουν για να κερδίσουν το «μεροκάματο»; Είναι μόνο οι λεγόμενοι εγκλωβισμένοι;

Η αλήθεια είναι ότι στις παραπάνω κατηγορίες εντάσσεται η πλειονότητα των σημερινών επενδυτών της Σοφοκλέους, ωστόσο οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι σταδιακά δημιουργείται μια νέα ομάδα επενδυτών, που προέρχεται από το λεγόμενο «έξυπνο χρήμα» και θα αρχίσει να ποντάρει στο θετικό σενάριο της ελληνικής οικονομίας.

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό; Μεγάλα φορολογικά έσοδα από περαιώσεις, αμνηστία και γενικότερα σύλληψη φοροδιαφυγής. Τη συνέχιση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών και τις πολιτικές παρέμβασης στις έντονα ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

Και, το κυριότερο, την προσέλκυση πολύ σημαντικών επενδύσεων από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, οι οποίες θα μπορούσαν -κάτω από προϋποθέσεις- να ξεπεράσουν τα 60 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, όπως υποστηρίζει η Eurobank.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η κυβερνητική έμφαση στον νόμο για το «Fast Track» (ταχεία έγκριση και προώθηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων), όπως και οι πρωθυπουργικές δηλώσεις στο εξωτερικό για δυνατότητα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της χώρας ύψους 270 δισ. ευρώ...

Το ζητούμενο είναι πώς όλα αυτά τα -ωραία στη θεωρία- πράγματα θα μεταφραστούν στην πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v