Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 30 2010

Σφηνάκια για ΑΤΕ, Τιτάν και κουίζ

Σφηνάκια για ΑΤΕ, Τιτάν και κουίζ
ΑΤΕ: Ειδική μελέτη αναδιάρθρωσης θα κληθούν να πραγματοποιήσουν για την ΑΤΕ οι σύμβουλοι που θα προσλάβει η διοίκηση. Φαβορί για την θέση των συμβούλων, όπως έχει γράψει ήδη η στήλη, είναι οι Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank και Alpha Bank.

Από την μελέτη αναδιάρθρωσης θα προκύψει και το ακριβές ποσό της αύξησης που με πρόχειρους υπολογισμούς ανακοινώθηκε ότι θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΑΤΕ βαίνει επιδεινούμενη με ρυθμό υψηλότερο των μεγάλων ελληνικών τραπεζών. Στις 30/9 τα επισφαλή δάνεια ανερχόταν στο 10,6% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων από 9,6% στις 30/6.

Οι προβλέψεις στο 9μηνο ανήλθαν στα 287,2 εκατ. ευρώ έναντι 240,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα και αντιστοιχούν στο 1,71% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων έναντι 1,45% πέρσι.

Στο γ τρίμηνο η ΑΤΕ σχημάτισε επιπρόσθετες προβλέψεις 98,2 εκατ. ευρώ ( 1,79%) έναντι 93,1 εκατ. ευρώ ( 1,6%) στο β τρίμηνο.

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς η διοίκηση της τράπεζας προέβλεψε ότι οι προβλέψεις θα διαμορφωθούν στο 1,6% με 1,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

ΤΙΤΑΝ: Για περαιτέρω μείωση καθαρού δανεισμού θα κατευθυνθούν τα 80 εκατ. ευρώ από την πώληση του 16% της αιγυπτιακής θυγατρικής ''Alexandria Portland Cement Company S.A.E» στην International Finance Corporation (IFC)

Αυτό υπονόησε, εμμέσως πλην σαφώς, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η διοίκηση του ομίλου ορίζοντας ως προτεραιότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα την μείωση του δανεισμού του ομίλου.

Δανεισμός ο οποίος μειώθηκε στο 9 μηνο κατά 98 εκατ. ευρώ (από 971 εκατ. ευρώ στις 31/12/2009 σε 873 εκατ. ευρώ στις 30/9/2010), χάρη στις ελεύθερες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους 147 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος είχε και υψηλότερες αποσβέσεις λόγω του νέου εργοστασίου στην Αλβανία και της νέας γραμμής παραγωγής στην Αίγυπτο, οι οποίες έκαναν και την διαφορά φέτος σε σχέση με πέρσι.

Στην Αίγυπτο η αύξηση του capacity και η υποκατάσταση εξαγωγών αύξησε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους με αποτέλεσμα τα EBITDA στο 9μηνο να ανέλθουν στα 105,5 εκατ. ευρώ ( +45,6%).

Η ζήτηση για τσιμέντο στην Αίγυπτο παραμένει υψηλή και ο όμιλος καλύπτει ανάγκες πελατών του με εισαγωγές κυρίως από τη μονάδα της Αλβανίας. Για το 2011 βέβαια η αύξηση των μεγεθών θα επιβραδυνθεί…

Στον αντίποδα η διοίκηση του ομίλου εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την αγορά των ΗΠΑ σημειώνοντας «είδαμε τον πάτο, αλλά δεν βλέπουμε ανάκαμψη». Οπότε και το 2011 προβλέπεται δύσκολο…

ΚΟΥΙΖ: Στο Ιασώ General εισήχθη την περασμένη Παρασκευή για προγραμματισμένη επέμβαση αγγειοπλαστικής χειρουργικής ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας.

Η επέμβαση ήταν επιτυχής ενώ ακούμε ότι υπήρξε και επίσκεψη «αστραπή» του διάσημου καρδιοχειρουργού, κ. Γιακούμπ, για να παρακολουθήσει την ανάρρωση του ασθενή – φίλου του.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση από την στήλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v