Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 4 2011

Ο Αλμούνια… "βραχυκυκλώνει" την ΑΤΕ

Ο Αλμούνια… βραχυκυκλώνει την ΑΤΕ
Τα… φιλελληνικά αισθήματα του κ. Χ. Αλμούνια είναι γνωστά. Και επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Η ΑΤΕ βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού κατόπιν καταγγελιών για έμμεσες κρατικές επιδοτήσεις και στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά τα εξής: Αν η ΑΤΕ έλαβε υψηλότερο ποσό κεφαλαιακής στήριξης από αυτό που της αναλογούσε μέσω προνομιούχων μετοχών.

Αν η τράπεζα αποτέλεσε "όχημα" έμμεσων κρατικών επιδοτήσεων (π.χ. δάνεια προς ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις που δεν στοιχειοθετούνται) και, τέλος, αν στρέβλωσε τον ανταγωνισμό με δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις όπου δεν ακολουθήθηκαν τραπεζικά κριτήρια.

Και στα τρία ζητήματα τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στο θέμα του ΕΛΓΑ, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τα δάνειά του με ομόλογα, τα δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις μειώθηκαν σημαντικά, ενώ οι προνομιούχες μετοχές προτείνεται να μετατραπούν σε κοινές μέσω της ΑΜΚ.

Η οποία όμως καθυστερεί λόγω και της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ενδέχεται να επιβάλει αξιώσεις ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα ποσών που κρίνονται έμμεσες επιδοτήσεις.

"Αν δεν γνωρίζουμε την απόφαση, το ύψος της αύξησης δεν μπορεί να καθοριστεί", αναφέρουν στελέχη της τράπεζας, σημειώνοντας ότι οι υπόλοιπες παράμετροι είναι πλέον γνωστές, καθώς ολοκληρώθηκε και η μελέτη της PwC για το ύψος των απαιτούμενων προβλέψεων.

Εξ ου και το ταξίδι-αστραπή του κ. Πανταλάκη και η συνάντηση με τον επίτροπο.

Κατά την οποία δεν δόθηκε πράσινο φως, αλλά καταβλήθηκε σοβαρή προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του… φιλέλληνα.

Υ.Γ.: Οι πρόσθετες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η ΑΤΕ θα κυμανθούν μεταξύ 180 - 200 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v