Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2004

DJ: Γιατί η Ελλάδα ΔΕΝ φοβάται την Ευρωπαϊκή Ενωση

Πραγματικά ”καυτό” το χθεσινό άρθρο του κ. John Miller, του έγκυρου αμερικανικού πρακτορείου Dow Jones, για την εξαιρετική διόγκωση του ελληνικού χρέους και του ελλείμματος, καθώς και την ανυπαρξία κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός του αρθρογράφου να καυτηριάσει το γεγονός ότι στην πράξη η Ε.Ε. έχει πάψει να ασκεί ουσιαστικό δημοσιονομικό έλεγχο στις χώρες -μέλη της ευρωζώνης, περιοριζόμενη να θέτει σκληρά μέτρα μόνον σε εκείνες που πρόκειται να εισέλθουν, έως ότου τα καταφέρουν.

Για τη δική μας περίπτωση αναφέρει ότι πήραμε το ρεκόρ με υπολογιζόμενο έλλειμμα 5,3% για το τρέχον έτος και χρέος 112% του ΑΕΠ, ποσοστό χωρίς προηγούμενο στην ευρωζώνη, παρ’ όλα αυτά δεν προβλέπεται να υποστούμε καμία κύρωση, τουλάχιστον έως το… 2007!

Κι αυτό καθώς οι πρώτοι που ξέφυγαν από τα δεδομένα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (το οποίο πολλοί Aμερικανοί αποκαλούν πλέον ειρωνικά… Σύμφωνο… Αστάθειας και Στασιμότητας) ήταν οι βασικοί πυλώνες της Ε.Ε., δηλαδή η Γερμανία και η Γαλλία, χωρίς βεβαίως να υποστούν ουσιαστικές κυρώσεις, οπότε πλέον δεν γίνεται πολιτικά να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να περιορίσει έλλειμμα και χρέος στα επίπεδα που υπόσχεται ο κ. Αλογοσκούφης για το 2005.

Κοινώς, λέει ο συνεργάτης του Dow Jones, τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της ευρωζώνης μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλά επιτόκια και σκληρό νόμισμα χωρίς να ελέγχουν τις δημόσιες δαπάνες, εις βάρος βέβαια άλλων κρατών που κρατούν τα υπεσχημένα.

Οπότε μάλλον δεν πρέπει να ανησυχούμε και τόσο πολύ για την –ενδεχομένως υπερβολική- ειλικρίνεια που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση.

Την ”έπαιρνε” και το ’κανε.

Άλλωστε οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού για το ακριβές μέγεθος του χρέους και του ελλείμματος συνέπεσαν χρονικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ”χαλαρώσει” την αυστηρότητα των ελέγχων εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v