Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 29 2011

Η εταιρία σώθηκε, οι μικρομέτοχοι απεβίωσαν!

Η εταιρία σώθηκε, οι μικρομέτοχοι απεβίωσαν!
Αυτό κι αν είναι είδηση! Η αύξηση κεφαλαίου της Ιπποτούρ, που έχει ψηφιστεί σε περισσότερες από δέκα γενικές συνελεύσεις των μετόχων της και δρομολογείται από το 2006(!) (ναι, εδώ και πέντε χρόνια…), παίρνει σάρκα και οστά.

Ίσως το όλο θέμα να συνδέεται και με το γεγονός ότι η οικογένεια Χανδρή (βασικός μέτοχος) αγόρασε πρόσφατα το 21,1% των μετοχών της εισηγμένης που κατείχε από το μακρινό παρελθόν η ασφαλιστική εταιρία Groupama-Φοίνιξ.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση κεφαλαίου ξεκινά με την οικογένεια Χανδρή να κατέχει το 85,1% της εταιρίας και με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (1 ευρώ) να είναι σαφώς υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του Χ.Α. (0,78 ευρώ).

Άρα, λοιπόν, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η έκδοση (1ν/1π, 2.983.127 μετοχές) θα καλυφθεί από τους βασικούς μετόχους.

Πέραν αυτού, όμως, θα εκδοθούν και άλλες 17.500.000 μετοχές που θα πάνε όλες στην οικογένεια Χανδρή! Πρόκειται για κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων της εισηγμένης προς τον βασικό της μέτοχο, ο οποίος τη «συντηρούσε» εδώ και κάμποσα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι, μετά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, το ποσοστό της οικογένειας Χανδρή είναι πολύ πιθανόν να υπερβεί ακόμη και το 98%...

Η υπόθεση όμως δεν σταματά εδώ. Και αυτό γιατί είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την παραπάνω αύξηση κεφαλαίου να ακολουθήσει και έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, ύψους έως 4 εκατ. ευρώ, ποσού που είναι πολύ ανώτερο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρίας.

Αν γίνει αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το ποσοστό της οικογένειας Χανδρή θα ανέβει υψηλότερα ακόμη και από το 98%...

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πρώτον, ότι η οικογένεια Χανδρή θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει την εταιρία (θετικό).

Δεύτερον, ότι το ποσοστό των μετόχων μειοψηφίας ουσιαστικά θα «εξαφανιστεί».

Τρίτον, ότι οι μικρομέτοχοι θα κινδυνεύουν να δουν την εταιρία τους να είναι διαπραγματεύσιμη για μόλις μία ώρα την εβδομάδα.

Και τέταρτον, ότι η μειοψηφία θα κινδυνεύει κάθε ημέρα από την πιθανότητα απόφασης του μεγαλομετόχου να θέσει την εταιρία εκτός Σοφοκλέους.

Συμπέρασμα: Μετά τις προαναφερόμενες εκδόσεις, η Ιπποτούρ θα διαθέτει θετικά ίδια κεφάλαια και -γιατί όχι- προοπτικές να επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία. Παρ' όλα αυτά, όμως, οι μικρομέτοχοι κινδυνεύουν να βρεθούν «απρόσκλητοι» στο ενδεχόμενο πάρτι…

Υ.Γ.: Η Ιπποτούρ δεν είναι φυσικά το μόνο πιθανό παράδειγμα αυτού του σεναρίου στη Σοφοκλέους. Υπάρχουν πολύ περισσότερα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v