Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 29 2011

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η μύγα, το ξίγκι και η… λάσπη

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Η μύγα, το ξίγκι και η… λάσπη
Τη λογική του παιδιού που πιάστηκε να βάζει χέρι στη μαρμελάδα, με μια γενικότερη στάση του τύπου… «δεν θα το ξανακάνω», υιοθέτησε χθες ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και την έκθεση Ρακιντζή. 

Δεν δίστασε μάλιστα να ρίξει την ευθύνη στη ΔΕΗ, που πλήρωνε τα τιμολόγια που προσκόμιζε η ΓΕΝΟΠ χωρίς να ζητά περισσότερες λεπτομέρειες!

Ωστόσο, αν και ο κ. Φωτόπουλος κατηγορεί άλλους ότι ρίχνουν λάσπη στους εκπροσώπους των εργαζομένων της «επιχείρησης του ελληνικού λαού», φαίνεται ότι είναι μια τέχνη την οποία γνωρίζει καλά…

Κράδαινε λοιπόν στη συνέντευξη Τύπου τιμολόγιο της ΔΕΗ για αγορά καλαθιών από τον αναπληρωτή CEO της Επιχείρησης, Α. Μπαράτση, λέγοντας ότι «έστελνε καλάθια με ποτά σε ανταγωνιστές της ΔΕΗ, όπως οι κ. Κοπελούζος και Μελισσανίδης».

Αυτό, σε απάντηση για τα κονδύλια χιλιάδων ευρώ που χρέωνε η ΓΕΝΟΠ στη ΔΕΗ για να στέλνει και αυτή καλάθια με δώρα.

Για την ιστορία, η ΔΕΗ απάντησε με ανακοίνωση ότι ΕΝΑ τιμολόγιο αγοράς δώρων είχε εκδοθεί εκ λάθους, το οποίο δεν πληρώθηκε από τη ΔΕΗ, αλλά προσωπικά από τον κ. Μπαράτση.

Επί της ουσίας, όμως, είναι άλλο να στέλνει καλάθι ο αναπληρωτής CEO της Επιχείρησης σε εταιρίες με τις οποίες η ΔΕΗ διατηρεί σχέσεις και άλλο να κάνει… το κομμάτι του ο συνδικαλιστής σε υπουργούς και φιλοξενούμενους, χρεώνοντας ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ την Επιχείρηση…

Επί τη ευκαιρία, ας θυμηθούμε κάποια «χτυπητά» μεγέθη από την έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, που δείχνουν ότι οι συνδικαλιστές έβγαζαν και από τη… μύγα ξίγκι, χρεώνοντας τη ΔΕΗ με ταξίδια στο εξωτερικό σε πολυτελή ξενοδοχεία, δαπάνες για φιλοξενία αλλοδαπών επισκεπτών αλλά και για μηνιαία στάθμευση αυτοκινήτων σε άτομα που δεν ανήκαν στο προσωπικό της Επιχείρησης.

Αποκορύφωμα ίσως της αλόγιστης σπατάλης και του γενικότερου παραλογισμού που επικρατούσε είναι τα κονδύλια που ενέκριναν διοικήσεις της ΔΕΗ προς τους συνδικαλιστές για «Ανακοινώσεις - αφίσες», στα οποία, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, «δεν αναφερόταν αν οι δαπάνες αφορούσαν σε συνέδρια και ποια, ή αν αφορούσαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, στρεφόμενες κατά της εταιρίας».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ΔΕΗ ενέκρινε για τις μετακινήσεις των μελών της ΓΕΝΟΠ στο εξωτερικό δαπάνες ύψους 184.211 ευρώ το 2008, 188.721 το 2009 και 180.434 το 2010.

Επίσης, στις «δαπάνες για διεθνείς δημόσιες σχέσεις» ενέκρινε κονδύλια για δώρα (καλάθια, μπαουλάκια με ποτά, συσκευασίες δώρων), αλλά στα τιμολόγια δεν αναγράφονται τα ονόματα των παραληπτών και ο σκοπός των δώρων.

Στην έκθεση ακόμη αναφέρονται δαπάνες της ΔΕΗ υπέρ ΓΕΝΟΠ για «Γενικά και απρόβλεπτα» της τάξεως των 48.835 ευρώ.

Όμως, αυτή η κατηγορία αφορά κυρίως σε δαπάνες για μηνιαία στάθμευση αυτοκινήτων. Ωστόσο, όπως αναφέρει το πόρισμα, «δεν υπήρχε αιτιολόγηση του σκοπού της δαπάνης και είναι ελεγκτέο αν τέτοιες δαπάνες προβλέπονται από την ΕΣΣΕ. Επίσης, δεν υπήρχε αναφορά αν αυτά τα αυτοκίνητα ανήκουν σε μέλη του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ.

Παρατηρείται ότι ορισμένα από τα προσκομισθέντα στη ΔΕΗ από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ?ΚΗΕ και εξοφληθέντα από την εταιρία τιμολόγια παροχής υπηρεσιών μηνιαίας στάθμευσης αυτοκινήτων αφορούν σε αυτοκίνητα των οποίων οι κάτοχοι δεν ανήκουν στο προσωπικό της ΔΕΗ, ή είναι τέκνα υπαλλήλων της εταιρίας».

Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι η ΔΕΗ δαπάνησε μέσω της ΟΚΔΕ/ΔΕΗ - ΚΗΕ για φιλοξενία ατόμων εκτός της Ε.Ε. (Μαροκινοί, Τυνήσιοι, Καναδοί) ποσά ύψους 307.381 ευρώ το 2008 και 62.290 το 2009.

Για ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. (μεταξύ άλλων σε Βιέννη, Βερολίνο, Πράγα, Ιταλία) δαπανήθηκαν 63.570 ευρώ το 2008, 390.430 το 2009 και 297.937 το 2010.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, στα τιμολόγια αυτά δεν αναγράφονταν ούτε ο σκοπός των ταξιδιών (π.χ. αν συμμετέχουν και σε ποια συνέδρια ή αν επισκέπτονται και ποιους συναδέλφους αντίστοιχης εταιρίας/φορέα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνών οργανώσεων κ.λπ.), ούτε το ονοματεπώνυμο αυτών που πραγματοποίησαν τα ταξίδια, ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι η δαπάνη συνάδει με τα οριζόμενα στην ΕΣΣΕ.

Εν κατακλείδι, καλή η γαλαντομία, καλό και να είναι κανείς κοσμοπολίτης, αλλά όχι «with other people’s money»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v