Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 20 2011

ΔΕΗ: Ο μύλος με ιδιωτικοποίηση και οι προσφυγές

ΔΕΗ: Ο μύλος με ιδιωτικοποίηση και οι προσφυγές
Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πάει για αργότερα. Η φαεινή ιδέα του ΥΠΕΚΑ να συνδέσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με την "ιδιωτικοποίηση" της δημόσιας επιχείρησης έχει ανάψει πολλά λαμπάκια.

Εκτός από τους εγχώριους παίκτες, και οι διεθνείς δεν μπορούν να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν να προβάλλονται παρόμοια επιχειρήματα τη στιγμή όπου είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται.

Το Εuro2day έχει ήδη γράψει ότι η απάντηση που ετοιμάζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο από την επιτροπή απορρίπτει το ελληνικό αίτημα.

Χθες, πάντως, στο συνέδριο του Economist, ο Roberto Potti, αντιπρόεδρος της ιταλικής Edison, που "άπλωσε πολύ τραχανά" στην Ελλάδα με τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (με τα ΕΛΠΕ), δεν έκρυψε μιλώντας με δημοσιογράφους ότι προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από όσα γνωρίζει το Euro2day, η κίνηση αυτή της Edison έχει προκαλέσει από εκνευρισμό έως έντονη δυσαρέσκεια στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Χθες επιχειρήθηκε προσέγγιση της υπουργού ΠΕΚΑ από τον κ. Potti, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα.

Σημασία έχει ότι οι θέσεις τόσο της επιτροπής όσο και των ανεξάρτητων παραγωγών, για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, είναι ταυτόσημες. Ότι δηλαδή η δεσπόζουσα εταιρία, η ΔΕΗ, δεν μπορεί να ελέγχει μονοπωλιακά ενεργειακές πηγές, όπως λιγνίτη και νερό, στις οποίες δεν έχουν πρόσβαση οι άλλοι παίκτες.

Η βασική αυτή αρχή δεν μπορεί να καλυφθεί από τα περιώνυμα swaps ποσοτήτων ηλεκτρικού που προωθεί η ΔΕΗ, έτσι όπως προωθούνται. Οι επόμενες κινήσεις, λοιπόν, σε επίπεδο αγοράς και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν υπ' όψιν τους τις παραπάνω παραμέτρους.

Γι' αυτό, περιμένετε στο ακουστικό σας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v