Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2011

Η μετακύλιση, η ΕΚΤ και η… αχτίδα από Fitch

Η μετακύλιση, η ΕΚΤ και η… αχτίδα από Fitch
Ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου, αλλά πέρασε στα ψιλά μέσα στον πανικό των ημερών.

Η Fitch προειδοποίησε ότι σε περίπτωση εθελοντικής ανανέωσης του ελληνικού χρέους θα υποβαθμίσει μεν την αξιολόγηση της χώρας στα επίπεδα του "περιορισμένου χρεοστασίου", θα κρατήσει όμως τα κρατικά ομόλογα σε χαμηλή μη επενδυτική βαθμίδα, πιθανότατα στην κλίμακα "CCC".

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική διαφοροποίηση, που προσθέτει άλλο ένα κομμάτι στο σύνθετο και εύθραυστο παζλ του πώς θα διενεργηθεί η μετακύλιση του ελληνικού χρέους, με τις μικρότερες δυνατές ζημιές για το σύστημα.

Αν η Fitch υλοποιήσει την υπόσχεσή της, τότε οι τράπεζες που θα ανανεώσουν οικειοθελώς ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν απρόσκοπτα ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. 

Στην περίπτωση όπου ο διεθνής οίκος υλοποιήσει την απειλή του, τότε η αξία των κρατικών ομολόγων ως ενεχύρων θα μειωθεί σημαντικά, όπως και η αξία των καλυμμένων ομολογιών.

Και η λύση για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η ΕΚΤ να κάνει δεκτό το νέο πακέτο εγγυήσεων 30 δισ. χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο την υλοποίηση των funding plans.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v