Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 11 2002

Από τη Ρωσία με ....αγάπη

Οι τριψήφιες μετοχικές αποδόσεις (σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από ...200-240% )είναι κάτι συνηθισμένο στην αγορά της Ρωσίας τα τρία τελευταία χρόνια, προσφέροντας υψηλά κέρδη στους ”τυχερούς” επενδυτές.

Η Ρωσία βλέπετε, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αναδυομένων αγορών που αργά αλλά σταθερά ξεχώρισαν μετά την εποχή της κρίσης που παρολίγον θα έριχνε έξω και το περίφημο αμερικανικό χρηματοοοικονομικό σύστημα (με την χρεοκοπία του πασίγνωστου τότε hedge fund LTCM).

Ωστόσο πριν σκεφθεί κάποιος σοβαρά να επενδύσει στη συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να μάθει ορισμένα επιπρόσθετα στοιχεία. Το κυριότερο είναι οτι σε μεγάλο ποσοστό η ”αγορά” και η πορεία των τιμών της κατευθύνεται από κέντρα εκτός της χώρας και κατά κύριο λόγο από τους μεγάλους διεθνείς οίκους που εδρεύουν στο Λονδίνο.

Στην πράξη η τοπική χρηματιστηριακή αγορά είναι εξαιρετικά ρηχή και εξαιρετικά μικρή για τα δεδομένα της οικονομίας της χώρας. Ετσι, όλες σχεδόν οι μεγάλες εταιρίες επιλέγουν τη ”μετανάστευση” στις ξένες αγορές, απειλώντας με μαρασμό την εσωτερική αγορά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Ρώσου παράγοντα, την οποία δημοσίευσε το περιοδικό FORBES. ”H χρηματιστηριακή αγορά της χώρας”, είπε, ”μοιάζει με το τραπεζικό μας σύστημα. Διότι πρέπει να ξέρετε οτι οι Ρώσοι διαθέτουμε άριστο τραπεζικό σύστημα...στην Κύπρο!”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v