Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2011

Το μενού στο δείπνο Βενιζέλου - Σόιμπλε

Το μενού στο δείπνο Βενιζέλου - Σόιμπλε
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τη μετάβαση σήμερα στο Βερολίνο του κ. Βενιζέλου για δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Την επίσκεψη είχε προαναγγείλει ο οικοδεσπότης, κ. Σόιμπλε, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο "Der Spiegel".

Όπου ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αποκάλυψε και μέρος του "μενού", αναφέροντας ότι θα συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο πώς θα προωθηθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα.

"Εδώ υπάρχουν σημαντικά καθήκοντα και ευκαιρίες και για τη γερμανική οικονομία", επισήμανε στο γερμανικό μέσο ο κ. Σόιμπλε.

Επομένως, στο τραπέζι του δείπνου θα πέσουν από γερμανικής πλευράς ιδέες για επενδύσεις σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Στο παρελθόν ο κ. Σόιμπλε έχει κατονομάσει ενδεικτικά αυτόν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δη των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Πρόταση που ξεσήκωσε τότε πλήθος λαϊκιστικών αντιδράσεων στην Ελλάδα, του στιλ "οι Γερμανοί θέλουν να μας πάρουν και τον ήλιο!"

Παρεμπιπτόντως, κοινοπραξία 12 γερμανικών και όχι μόνο εταιριών υπέγραψε πέρυσι πρωτόκολλο συμφωνίας για την ανάπτυξη ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Β. Αφρική και στη Μέση Ανατολή με στόχο την τροφοδότηση της Ευρώπης. Πρόκειται για το σχέδιο "Desertec", ύψους 400 δισ. ευρώ!

Μόνο που εν τω μεταξύ ξέσπασε το καθεστωτικό ντόμινο στις αραβικές χώρες, με αποτέλεσμα ενδιάμεσοι σταθμοί όπως η Ελλάδα να δείχνουν θελκτικοί.

Για να δούμε αν το δείπνο θα βγάλει μεσοπρόθεσμα… λαγό για τις εξελίξεις στον εγχώριο τομέα ενέργειας.

Βέβαια, το μενού δεν θα περιοριστεί στην ενέργεια. Υπάρχουν τα καυτά θέματα του roll over, του νέου δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αλλά και εκκρεμότητες όπως ο ΟΤΕ και ενδιαφέρον σε άλλους τομείς.

Υ.Γ. Για τις τράπεζες είναι νωρίς ακόμη, αλλά οι Γερμανοί δεν θα πουν όχι σε τυχόν αίτημα τράπεζας να συνδράμουν στη χρηματοδότηση θυγατρικών της ΝΑ. Ευρώπης. Και μάλιστα με τρόπο μόνιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v