Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 28 2011

Εισηγμένες: Όταν ο ΣΕΔ... δίνει το μέρισμα

Εισηγμένες: Όταν ο ΣΕΔ... δίνει το μέρισμα
Διαβάζουμε την ανακοίνωση του ΣΕΔ: «Μία σημαντική επιτυχία είχε ο Μετοχικός Ακτιβισμός στη γενική συνέλευση της ΖΑΜΠΑ Α.Ε. που έγινε στις 30 Ιουνίου 2011.

Ενώ η χρήση του 2010 ήταν ζημιογόνος και η διοίκηση της εταιρίας δεν προτίθετο να μοιράσει μέρισμα, τελικά, έπειτα από την πίεση των μετόχων μειοψηφίας, που εκπροσωπήθηκαν από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΔ, Γιώργο Κουμπάρο, αποφάσισε να προτείνει τη διανομή μερίσματος 20 λεπτών ανά μετοχή».

Αναμφίβολα, πρόκειται για θετική εξέλιξη, όχι τόσο γιατί οι μέτοχοι θα λάβουν 0,20 ευρώ παραπάνω (ή καλύτερα θα «σηκώσουν» 0,20 ευρώ από το ταμείο της εταιρίας τους), όσο γιατί φαίνεται πως ξεκινά μια φάση συνεργασίας μεταξύ βασικών μετόχων και μειοψηφίας, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά σε μία εταιρία όπου -αν μη τι άλλο- «λεφτά υπάρχουν».

Αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και αρκετές άλλες περιπτώσεις όπου οι παρεμβάσεις του ΣΕΔ βοήθησαν την κατάσταση, όπως επίσης και άλλες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του μετοχικού ακτιβισμού (π.χ. τροποποίηση του καταστατικού της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες για εκλογές μελών Δ.Σ. με τη μέθοδο της απλής αναλογικής).

Το βέβαιο, όμως, είναι ότι πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν ακόμη και πως το περιβάλλον της έντονης οικονομικής κρίσης δεν βοηθά. Όταν, για παράδειγμα, η διοίκηση μιας εταιρίας αγωνίζεται για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών δανείων της ή για να μαζέψει λεφτά από τους πελάτες που πληρώνουν... όποτε θέλουν, είναι δύσκολο να αφιερώσει χρόνο και να δώσει προτεραιότητα σε θέματα όπως το αν κάποιο επιπλέον μέλος του Δ.Σ. θα έπρεπε να είναι εκτελεστικό ή όχι...

Από την άλλη πλευρά, μη νομίζετε πως τα «μαγειρέματα» των εταιριών τελείωσαν λόγω της κρίσης (κάτι παραιτήσεις από τα Δ.Σ. εντείνουν τις υποψίες), ή ακόμη μη νομίζετε πως σε πολλές περιπτώσεις οι αμοιβές των managers δεν εξακολουθούν να είναι προκλητικές (σε σχέση με τις επιδόσεις των εταιριών).

Και τέλος, ας μην ξεχνάμε πως, αν ποτέ το ελληνικό χρηματιστήριο και η περιφέρειά του ανακάμψουν, αυτό δεν μπορεί να γίνει με βάση τα λάθη του παρελθόντος και χωρίς κάποιου άλλου είδους σχέσεις μεταξύ διοικήσεων και μετοχικής μειοψηφίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v