Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2011

Οικονομία:Τέσσερις δηλώσεις για... ένα συμπέρασμα

Οικονομία:Τέσσερις δηλώσεις για... ένα συμπέρασμα
Συγκεντρώσαμε τέσσερις δηλώσεις επιχειρηματιών προκειμένου να περιγράψουμε με παραστατικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία:

1. «Γιατί επιδεινώθηκαν οι ταμειακές μας ροές; Επειδή οι προμηθευτές από το εξωτερικό ζητούν να εξοφληθούν αμέσως, ή έστω πολύ σύντομα, όταν πουλάνε στην Ελλάδα και επειδή οι πελάτες μας μας πληρώνουν όποτε θέλουν»! Η συγκεκριμένη απάντηση ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρίας και απεικονίζει ανάγλυφα την τρέχουσα πραγματικότητα της αγοράς.

2. Μία άλλη εικόνα της αγοράς προέρχεται από τον πρόεδρο άλλης εισηγμένης: «Μόλις ξεκίνησε η κρίση, ήμασταν η πρώτη εταιρία που επιλέξαμε να χάσουμε πωλήσεις και να περιοριστούμε μόνο σε εκείνους από τους οποίους πιστεύαμε ότι θα πληρωθούμε. Και αυτό μας βοήθησε πολύ. Σήμερα, όμως, η ζήτηση έχει μειωθεί τόσο πολύ ώστε έχουμε βάλει και εμείς νερό στο κρασί μας. Σε κάποιον βαθμό, ξεκινήσαμε να πουλάμε και σε πελάτες για τους οποίους... μια αμφιβολία την έχουμε»...

3. Ρωτήσαμε υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριου ομίλου από τον τομέα των developers πώς πηγαίνουν οι δουλειές και μας απάντησε: «Εξ ορισμού, επενδύσεις στον χώρο των ακινήτων χωρίς τραπεζικό δανεισμό δεν μπορούν να γίνουν και οι τράπεζες έχουν κατεβάσει ρολά. Παίζουμε άμυνα και, ευτυχώς, εμείς βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από πολλούς άλλους».

4. Ακόμη πιο παραστατική, όμως, είναι η εμπειρία επιχειρηματία της επαρχίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων: «Είμαι γεμάτος με επιταγές συγγενών και φίλων, που κάθε μέρα είμαστε μαζί, και φυσικά δεν μπορώ να τις εισπράξω. Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ανταλλάσσαμε τις παλιές επιταγές με νέες. Τώρα, το σταματήσαμε κι αυτό. Αφού δεν πρόκειται να πληρώσουν στο ορατό μέλλον, γιατί να παιδευόμαστε και να αλλάζουμε χαρτιά, τους είπα»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v