Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2011

Ποιες εισηγμένες "καίει" η έκτακτη εισφορά

Ποιες εισηγμένες καίει η έκτακτη εισφορά
Σημαντικές επιβαρύνσεις και για πολλές εισηγμένες εταιρίες προβλέπεται να έχει η νέα έκτακτη φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα, που αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιπτώσεις για τις εισηγμένες εταιρίες είναι τόσο άμεσες όσο και έμμεσες.

Άμεσες γιατί πολλές εταιρίες του Χ.Α. διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία την οποία χρησιμοποιούν για διάφορους σκοπούς (παραγωγή, αποθήκες, δίκτυα πωλήσεων, ακίνητα που ενοικιάζουν κ.ά.). Αν και πολλά σημεία μένουν αδιευκρίνιστα για την επιβολή του φόρου, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως το χαράτσι της διετίας 2011 - 2012 υπολογίζεται από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ έως και ποσά που υπερβαίνουν σημαντικά τα 100.000 ευρώ, ή ακόμη και τα 200.000 ευρώ!

Στους κλάδους που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο εντάσσονται τα ξενοδοχεία (ΓΕΚΕ, Ιονική Ξενοδοχειακή, Λάμψα), οι βιομηχανίες (ακόμη και οι ζημιογόνες;), οι εταιρίες λιανικής με ιδιόκτητα καταστήματα, οι επιχειρήσεις του real estate, οι ΑΕΕΑΠ -Eurobank Properties, Trastor, MIG Real Estate- (το σύνολο σχεδόν των ακινήτων που κατέχουν ενοικιάζεται, άρα θα φορολογηθεί), οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων αλλά και επιμέρους εισηγμένες με μεγάλη ακίνητη περιουσία (π.χ. Βιοχάλκο, που μεταξύ άλλων κατέχει ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο και ενοικιάζει το ΙΚΕΑ Κηφισού στην ΙΚΕΑ).

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η φορολογική επιβάρυνση από την έκτακτη εισφορά θα είναι διπλή. Και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης θα φορολογείται και επί της νέας εισφοράς που θα καταβάλλει.

Αν, για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης καταβάλλει έμμεσα την εισφορά εισπράττοντας μικρότερο ενοίκιο από τον μισθωτή, στο τέλος της χρονιάς θα επιβαρυνθεί με φορολογία εισοδήματος η οποία αντιστοιχεί στο σύνολο του ενοικίου, άσχετα αν το εισέπραξε ή όχι…

Υπάρχουν όμως και οι έμμεσες επιβαρύνσεις από τη συγκεκριμένη φορολογία.

Στις τράπεζες, για παράδειγμα (πέρα από τις άμεσες επιβαρύνσεις για όποια ιδιόκτητα ακίνητα κατέχουν), αν η έκτακτη εισφορά οδηγήσει σε νέα πτώση στις τιμές των ακινήτων, τότε το ποσοστό καλύψεων (collaterals) των τραπεζών έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα περιοριστεί και ίσως αυτό τις αναγκάσει στο τέλος της χρήσης να λάβουν επιπρόσθετες προβλέψεις. Ιδίως τώρα που η BlackRock βρίσκεται επί το έργον.

Αντίθετα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα για τα πιστωτικά ιδρύματα από τις συμβάσεις τύπου sale and lease back (πώληση και επανεκμίσθωση), καθώς υποστηρίζεται ότι υπάρχουν όροι που εξασφαλίζουν πως τέτοιου είδους επιβαρύνσεις τις φορτώνονται οι ενοικιαστές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μακάρι τα προβλήματα των τραπεζών να περιορίζονταν στις συνέπειες της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v