Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 3 2011

Κυβέρνηση: Πρώτα πυροβολεί και μετά... σημαδεύει!

Κυβέρνηση: Πρώτα πυροβολεί και μετά... σημαδεύει!
Τα χαρακτηριστικά αυτού που πρώτα πυροβολεί και μετά σημαδεύει αποκτά όλο και περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση. Το ότι αδυνατεί να αξιολογήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα της σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας είναι ηλίου φαεινότερον.

Η υπόθεση όμως αποκτά τραγελαφικό χαρακτήρα, όταν σταδιακά καταστρέφει και κλάδους στους οποίους υποτίθεται ότι ποντάρει για να δημιουργήσει ανάπτυξη, διαφημίζοντάς τους μάλιστα και στους ξένους επενδυτές!

Χαρακτηριστική περίπτωση η ενέργεια. Επιβλήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να χαντακώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να προκαλέσει επιπλέον στρεβλώσεις στην ήδη στρεβλή αγορά ηλεκτρισμού.

Πρόσφατα επέβαλε να πληρωθεί το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού.

Πολλοί καταναλωτές αδυνατούν να το καταβάλουν και θα προχωρήσουν σε διακανονισμούς με τους παρόχους, δηλαδή τη ΔΕΗ και ανεξάρτητους προμηθευτές, ώστε οι λογαριασμοί να πληρωθούν με δόσεις. Ωστόσο, αυτή η προοπτική προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το κύκλωμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Ήδη οι προμηθευτές ηλεκτρισμού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Αγοράζουν το ηλεκτρικό στη χονδρική με περιθώριο εξόφλησης τις 28 μέρες από τη λήξη κάθε μήνα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας, που έχει ισχύ νόμου. Από σημαντικό μέρος των πελατών τους, όμως, εισπράττουν τα οφειλόμενα σε 3 ή 4 μήνες.

Έτσι δημιουργούνται ανοίγματα μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, που το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να προσφέρει, τουλάχιστον στους ανεξάρτητους προμηθευτές, λόγω της στενότητας της αγοράς, ενώ και τα επιτόκια που είναι απαγορευτικά προκαλούν τεράστια προβλήματα στους προμηθευτές.

Ήδη, όπως μαθαίνουμε, εξετάζεται η εξόφληση για τις αγορές ηλεκτρικού στη χονδρική να γίνεται και αυτή σε 3 ή 4 μήνες. Ωστόσο, αφενός κάτι τέτοιο απαιτεί τροποποίηση του κώδικα, αφετέρου πρέπει να βρεθεί λύση και για τους παραγωγούς ηλεκτρικού, οι οποίοι με τη σειρά τους, αφού θα εισπράττουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει και αυτοί να ζητούν αντίστοιχη παράταση εξόφλησης του φυσικού αερίου που αγοράζουν από τη ΔΕΠΑ.

Η ΔΕΠΑ, με τη σειρά της, θα πρέπει να εξασφαλίσει και εκείνη αντίστοιχους όρους από τους προμηθευτές της, γεγονός  που είναι δύσκολο να γίνει αφού οι σχετικές συμφωνίες προβλέπουν απλώς ρήτρες.

Με λίγα λόγια, η οικονομική κρίση, συν τα κάθε είδους μέτρα ωθούν στην προβληματικότητα ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, ανατρέποντας ταυτόχρονα προοπτικές ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή της ΔΕΠΑ, η οποία θα πρέπει να αναλάβει επιπλέον βάρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v