Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 25 2011

Οι… αλλαξο-προμηθευτές Εικόνα Ήχος και Expert

Οι… αλλαξο-προμηθευτές Εικόνα Ήχος και Expert
Το δελτίο Τύπου της Παρασκευής που εξέδωσε η Εικόνα Ήχος είναι σαφές: Πέρα από την κλασική της δραστηριότητα (λιανική ηλεκτρικών συσκευών), η εταιρία εξετάζει, με στόχο την αύξηση του κύκλου εργασιών της, να αναλάβει τη χονδρική αγορά εμπορευμάτων για λογαριασμό της EXPERT (53 καταστήματα).

Δηλαδή, να λειτουργεί ως ένας εκ των βασικών προμηθευτών του δικτύου καταστημάτων.

Προς τούτο, αναφέρει το δελτίο Τύπου, «η διοίκηση της εταιρίας βρίσκεται σε προχωρημένες διεργασίες τόσο με τα μέλη του δικτύου της EXPERT ΕΛΛΑΣ όσο και με πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη στη θετική καθ' όλα προοπτική του εγχειρήματος».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή προκειμένου να γίνει κατανοητό το περιεχόμενο του εξεταζόμενου deal;

Πρώτον, μέχρι σήμερα, η EXPERT ΕΛΛΑΣ ήταν ο βασικός προμηθευτής της Εικόνα Ήχος. Μόνο που εδώ και κάποιους μήνες η EXPERT ΕΛΛΑΣ έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 99 και ως εκ τούτου οι προμηθευτές απαιτούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς για να εφοδιάσουν την εισηγμένη με εμπορεύματα…

Δεύτερον, η EXPERT ΕΛΛΑΣ ζήτησε να υπαχθεί στο άρθρο 99 λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε, καθώς είχε οφειλές προς τρίτους άνω των 24 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, ούτε η Εικόνα Ήχος στερείται οικονομικά προβλήματα. Με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2011, είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-6,2 εκατ. ευρώ), απλήρωτες υποχρεώσεις προς την EXPERT ΕΛΛΑΣ ύψους 11,94 εκατ. ευρώ και ζημιογόνο αποτέλεσμα…

Ύστερα από αυτά, πάμε να δούμε τις… πίσω γραμμές του σχεδιαζόμενου deal:

• Η Εικόνα Ήχος προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κεφαλαιοποιώντας τις υποχρεώσεις της ύψους 11,94 εκατ. προς τη μητρική της EXPERT ΕΛΛΑΣ. Μέσα από αυτήν την ΑΜΚ, μετατρέπει τα ίδια κεφάλαιά της από αρνητικά σε θετικά και αποκτά ικανοποιητική ρευστότητα. Επιπλέον, η EXPERT ΕΛΛΑΣ διευρύνει κατά πολύ το ποσοστό της στην εισηγμένη Εικόνα Ήχος, καθώς θα συμμετάσχει αποκλειστικά αυτή στην αύξηση κεφαλαίου.

• Η σχέση συνεργασίας μεταξύ της EXPERT ΕΛΛΑΣ και της Εικόνα Ήχος περίπου αντιστρέφεται! Ενώ κατά το παρελθόν η πρώτη ήταν η προμηθεύτρια της δεύτερης, τώρα συζητείται η δεύτερη να είναι προμηθεύτρια των 53 καταστημάτων EXPERT, τα οποία προμήθευε η πρώτη!

• Με αυτόν τον τρόπο, η εισηγμένη εξυγιαίνεται χρηματοοικονομικά και έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τον κύκλο εργασιών της. Επιπλέον, οι μέτοχοι της EXPERT ΕΛΛΑΣ μπορούν μέσω της θυγατρικής τους Εικόνα Ήχος να συνεχίσουν να ασκούν την προμηθευτική τους δραστηριότητα προς τα 53 καταστήματα της αλυσίδας.

• Όσο για την EXPERT ΕΛΛΑΣ, αυτή καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση: α) με τη φροντίδα του άρθρου 99 και β) χωρίς να γράψει επισφάλεια από την απαίτηση ύψους 11,94 εκατ. ευρώ που είχε προς την Εικόνα Ήχος!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v